Vezels uit tomatenstengels zijn prima geschikt voor de verwerking in de papier- en kartonindustrie. Dat blijkt uit de kwaliteitsstudie die Wageningen Universiteit & Research (WUR) heeft uitgevoerd in opdracht van het Kenniscentrum Plantenstoffen. Daarmee krijgen de zijstromen uit tomatenplanten vooralsnog de voorkeur.
“Kwaliteitstesten maken duidelijk dat tomatenstengels goed scoren op zaken als poreusheid en ruwheid. Daarnaast blijkt ook de verwerking minder energie te kosten in vergelijking met andere groentestengels”, zegt Leon Mur, directeur van het Kenniscentrum Plantenstoffen. “We zijn blij met dit resultaat en pakken nu door om de stengelextracten daadwerkelijk in karton te verwerken.”
Vergunning
Kenniscentrum Plantenstoffen is in overleg met een papier- en kartonfabrikant die naar verwachting binnenkort drie tot vier ton van de reststoffen in papier verwerkt. De stappen die doorlopen moeten worden, van het verwijderen van het restmateriaal tot aan het gebruik van de ‘tomatenpulp’, zijn intussen bekend maar moet nog wel verder geoptimaliseerd worden. Het is nu vooral zaak om de benodigde vergunning binnen te krijgen.
“We weten wat ons precies te wachten staat. Voordat we echter kunnen overgaan tot productie van tomatendozen hebben we eerst een vergunning nodig voor het gebruik van de afvalstroom. Die vergunning proberen we via een green deal in handen te krijgen”, aldus Leon Mur.
Van tomatenstengel naar tomatenverpakking:
- De teler rooit de tomatenplant, waarna onbruikbare elementen zoals touw wordt gescheiden van de stengel
- Een verwerker hakselt het groen
- De afvalstroom wordt geraffineerd; twee schijven trekken de vezels uit de tomatenplant uit elkaar
- De pulp wordt vermengd met water. Daarna volgt vermenging met conventionele papierpulp en belandt het productproces in de eindfase
Bron: Kenniscentrum Plantenstoffen