HomeNieuwsJansen Techniek introduceert telsysteem voor vers en bevroren vlees

Jansen Techniek introduceert telsysteem voor vers en bevroren vlees

De Puttense machinefabrikant Jansen Techniek introduceert een zelf ontwikkeld systeem voor het tellen van verse en bevroren vleesproducten. Door een nieuwe trend op de markt voor deze producten ontstond vraag naar een systeem gebaseerd op vaste aantallen producten in één verpakking. Dit als alternatief voor de al bestaande fixed weight verpakkingen. Jansen Techniek zag in de praktijk dat handmatig tellen bijzonder arbeidsintensief werk is.

jansentechniek-logoDe ontwikkeling resulteerde in een machine die zowel zachte vleesproducten kan separeren en tellen als botproducten. Deze teloplossing omvat een buffersysteem, een separeersysteem, het eigenlijke telsysteem en het inpakdeel.

Buffersysteem

Omdatt de te tellen producten veelal gemarineerd en/of getumbled zijn, worden ze met een kantelsysteem los in een buffer gestort. De inhoud daarvan kan variëren van 600 kg tot 2.500 kg. Essentieel in het buffersysteem is gelijkmatige aanvoer van de producten. Ook mag de druk op de producten niet te groot worden, want dan kunnen ze beschadigen. De constructie en opzet van het buffersysteem sluit dit uit.

Separeersysteem

Separatie is uiteraard nodig voor een juiste telling. Dat kan op twee manieren. Voor zachte vleesproducten past Jansen Techniek een vacuüm systeem toe, dat de producten over vier sporen verdeelt. Dit garandeert altijd afzonderlijke producten bij de telkop. Na het vacuüm separeren worden nog  vier versnelcycli toegepast. Daardoor ontstaat voldoende tussenruimte om goed te kunnen tellen. Voor de hardere botproducten is er een separatiesysteem dat met geleiding en versnelling de producten één voor één achter elkaar positioneert. Juiste instelling van de separatie banden zorgt ook hier voor voldoende tussenruimte om te kunnen tellen.

Telsysteem

Het tellen gebeurt op vier sporen. De producten worden verdeeld met gefixeerde aantallen in een vakken verdeelsysteem. De telling gaat zeer nauwkeurig, met lasersensoren. Zelf ontwikkelde software met aansturing via een touch panel biedt een eenvoudig te bedienen systeem. In principe kunnen hierin alle productaantallen voorgeprogrammeerd worden. Ook de leegdraai- en schoonmaakcyclus wordt hiermee aangestuurd.

Inpakken

Jansen bouwt diverse afvoertransporteurs om het systeem aan een verpakkingslijn te koppelen. Deze kunnen de producten geautomatiseerd in de verpakkingen storten. Een optie is om geheel geïntegreerd in de verpakkingsmachine nog kruiden of sauzen toe te voegen.

Kijk voor meer informatie op www.jansentechniek.nl.

Bron: Pakblad