HomeNieuwsVerpakkingenHelloFresh wil verspilling tegengaan met innovatieve technologie

HelloFresh wil verspilling tegengaan met innovatieve technologie

Voedselverlies en -verspilling – in toeleveringsketens en door consumenten – zijn verantwoordelijk voor de helft van de uitstoot van broeikasgassen door voedsel. Voorkomen dat voedsel wordt verspild, is niet alleen cruciaal om voedselonzekerheid over de hele wereld aan te pakken, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering.

Als pionier in het minimaliseren van voedselverspilling is HelloFresh continu op zoek naar manieren om de hoeveelheid weggegooid voedsel verder te verminderen. Hoewel onze voorgeportioneerde ingrediënten de voedselverspilling in huishoudens aanzienlijk verminderen met 38 procent in vergelijking met traditioneel gekookte diners, streven we ernaar om het weggooien van voedsel binnen onze productie tot een absoluut minimum te beperken. Onze datagestuurde toeleveringsketen stelt ons in staat weken van tevoren de exacte hoeveelheid benodigde ingrediënten te voorspellen en onze efficiënte operaties verminderen tussenpersonen en veroorzaken minder voedselverspilling in de hele waardeketen. Tegelijkertijd doneren we al het overtollige voedsel van onze productiefaciliteiten aan gemeenschappen waarin we actief zijn en die te maken hebben met voedselonzekerheid.

Over het algemeen spelen particuliere huishoudens een grote rol bij het bijdragen aan voedselverspilling. Ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het voedsel dat wordt verspild. HelloFresh voerde onlangs een representatief onderzoek uit in Duitsland, het VK, België, Nederland en Frankrijk onder meer dan 7.500 mensen en ontdekte dat gemiddeld elke tweede persoon minstens één of twee keer per maand voedsel weggooit ter waarde van ongeveer 20 euro. In een wereldwijde vergelijking is de grootste zorg waarom consumenten voedsel weggooien waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, omdat ze bang zijn dat voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, hen ziek kan maken of slecht voor hun gezondheid kan zijn. Maar ook de vaak verkeerd begrepen houdbaarheidsdatums “ten minste houdbaar tot” en “te gebruiken tot” zijn een reden voor consumenten om vermeend bedorven voedsel weg te gooien: elke vijfde persoon gooit voedsel weg, simpelweg omdat ze de datum op de verpakking volgen – ongeacht de kwaliteit.

Uit het onderzoek bleek dat consumenten zich goed bewust zijn van de bijdrage die ze kunnen leveren: ongeveer de helft van de respondenten voelt zich volledig verantwoordelijk voor het terugdringen van voedselverspilling. Gemiddeld driekwart van de deelnemers aan de enquête bevestigde dat ze sinds het begin van de crisis van de kosten van levensonderhoud voorzichtiger zijn met voedselverspilling en actief stappen ondernemen om deze te verminderen. Meer dan de helft van de deelnemers aan de enquête vindt dat er behoefte is om consumenten meer voor te lichten over hoe ze thuis voedselverspilling kunnen voorkomen.

Maar de deelnemers aan de enquête zien ook de noodzaak in van acties die verder gaan dan hun eigen bijdrage: meer dan een derde van de deelnemers aan de enquête zegt dat het huidige voedseletiketteringssysteem niet bijdraagt ​​aan het voorkomen van voedselverspilling. De meerderheid staat open voor een nieuw voedseletiketteringssysteem dat dat probleem helpt aanpakken. Gemiddeld driekwart van de ondervraagden is het ermee eens dat beleidsmakers op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor het mogelijk maken van verandering.

HelloFresh gelooft dat de innovatieve alternatieve oplossing van de tijd-temperatuurindicator (TTI) de sleutel is om deze verandering aan te pakken en werkt daarom nauw samen met Keep-It. In 2020 en 2021 testte HelloFresh de TTI-oplossing van Keep-It onder meer dan 3.000 HelloFresh-klanten in Nederland en Duitsland als onderdeel van een onderzoek in samenwerking met Wageningen Universiteit en Thünen Instituut. Tijd-temperatuurindicatoren geven de houdbaarheid van producten in realtime weer, rekening houdend met opslag- of temperatuuromstandigheden. Uit het onderzoek bleek dat het label een potentieel heeft om voedselverspilling met 15% te verminderen en positief wordt ervaren door consumenten.

Om de innovatieve TTI-oplossing voor voedseletikettering te kunnen gebruiken, is er behoefte aan een wijziging van de regelgeving op EU-niveau. Daarom sloeg HelloFresh de handen ineen met andere organisaties, waaronder Keep-It, Zebra Technologies en Wageningen University & Research, om te pleiten voor meer innovatie in de voedingsindustrie.

“De EU werkt momenteel aan het actualiseren van de datummarkering, maar ook elke nationale lidstaat en het VK kunnen helpen door te werken aan pilotprojecten, zoals die al in Nederland zijn gestart, om gebruik te maken van de mogelijkheid om iets te veranderen voor slimmere datumcodering die zowel klanten, de planeet als bedrijven helpt”, zegt Tilman Eichstädt, COO Upstream bij HelloFresh SE.

Naast dit initiatief zal HelloFresh continu werken aan het verder minimaliseren van voedselverspilling voor haar consumenten en in de gehele waardeketen. Lees meer over onze mijlpalen in het verleden en onze algemene duurzaamheidsbenadering in ons laatste niet-financiële rapport, inclusief onze inzet voor op wetenschap gebaseerde emissiereductiedoelstellingen.

www.hellofreshgroup.com