De Franse voedselautoriteit AFSSA pleit voor labelling van producten die mogelijk bisfenol A (bpa) kunnen bevatten. De industrie moet bovendien gestimuleerd worden vervangende stoffen te ontwikkelen. AFFSA deed onderzoek naar de blootstelling van consumenten in Frankrijk aan bpa. De voedselautoriteit bekeek 769 producten en constateerde dat bpa vooral in voeding komt door migratie uit de verpakking. Bij frisdrank was de hoogst gemeten hoeveelheid 17 microgram per kilo product, bij producten in blik (groente, vis of maaltijden) was dat 128 microgram per kilo product. De hoeveelheid neemt toe bij verhitting. Bij babyflessen kon geen bpa worden aangetoond.
De inname is gemiddeld één microgram per kilo lichaamsgewicht per dag, veel lager dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) die door EFSA is vastgesteld op vijftig microgram per kilo lichaamsgewicht. Dat AFFSA toch pleit voor verplichte labelling, hangt samen met de onzekerheid van de risico’s rond de geboorte. Uit recente studies blijkt namelijk dat er mogelijk risico’s zijn bij inname lager dan de ADI.
Onlangs riepen deskundigen op tot een verbod op bisfenol A.
EFSA-opinie
EFSA publiceert in mei een opinie over bisfenol A. In januari 2007 en juli 2008 kwam EFSA ook al met opinies. Daaruit bleek dat er geen grote risico's leven aan inname van de stof. De FDA stelde in 2008 nog dat aan blootstelling aan bisfenol geen risico's kleefden, maar kwam daar onlangs op terug.
Bron: Eisma Voedingsmiddelenindustrie