Om te voorkomen dat supermarkten producten aanbieden die bijna over de houdbaarheidsdatum heen zijn, zouden etiketten met twee houdbaarheidsdata gebruikt kunnen worden. Op het ene etiket staat de uiterste verkoopdatum en op het andere tot wanneer het voedsel te gebruiken is. Dit is één van de maatregelen die het Europees Parlement (EP) voorstelt in een niet-wetgevende resolutie om actie te ondernemen tegen voedselverspilling in de Europese Unie.
Kwaliteit en voedselveiligheid
Het Europees Parlement verzoekt lidstaten en de Europese Commissie om meer duidelijkheid te scheppen omtrent de betekenis van data op etiketten. Hierdoor leren consumenten het verschil tussen het kwaliteitsgerelateerde “ten minste houdbaar tot” en het veiligheidsgerelateerde “te gebruiken tot”, aldus het EP. Producten die de uiterste houdbaarheidsdatum naderen of voedingsmiddelen met beschadigde verpakkingen kunnen supermarkten verkopen tegen lagere prijzen.
Halvering voedselverspilling
Ongeveer de helft van al het voedsel in de Europese Unie afkomstig uit de hele voedselketen belandt bij het afval. Dat terwijl bijna 80 miljoen Europese burgers onder de armoedegrens leven. In een niet-wetgevende resolutie roept het Europese Parlement om maatregelen. Het EP wil de voedselverspilling in 2025 halveren en de toegang tot voedsel voor burgers in de EU met een lage koopkracht verbeteren.
Schakels voedselketen
Om halvering van voedselverspilling te bereiken is een gecoördineerde strategie nodig omdat in alle schakels van de keten verspilling optreedt, aldus de Europese volksvertegenwoordiging. Het gaat om een strategie op zowel nationaal als Europees niveau. Deze aanpak dient de efficiëntie van de toevoerketen per sector te verbeteren.
Voedingsfabrikanten
Cijfers van de Europese Commissie wijzen uit dat in hele EU 89 miljoen ton voedselverspilling optreedt wat neerkomt op 179 kilo per hoofd van de bevolking. Het Europees Parlement vreest dat als er geen maatregelen om verspilling tegen te gaan deze in 2020 zal oplopen tot 126 miljoen ton, een toename van 40%. De meeste voedselverspilling treedt op bij de huishoudens (42%), gevolgd door de fabrikanten (39%), de horeca (14%) en de supermarkten (5%).
Bron: VMT (www.vmt.nl)