Afgelopen jaar zijn Ecovative en Sealed Air de samenwerking aangegaan voor het commercialiseren van biologisch afbreekbare beschermingsmaterialen, die gemaakt worden van schimmeldraden van paddenstoelwortels. Eben Bayer en Gavin McIntyre van Ecovative kwamen op het idee om schimmels te gebruiken voor verpakkingen op basis van Eben Bayers ervaring bij een maker van esdoornsiroop. Daar viel hem op dat schimmeldraden twee houtsnippers sterk aan elkaar konden verbinden.
Samen met Gavin McIntyre gebruikte hij deze observatie als inspiratie om met de schimmeldraden van paddenstoelwortels losse onderdelen aan elkaar te verbinden. Zo ontstonden de bioverpakkingen van Ecovative. De schimmeldraden plakken landbouwafval aan elkaar. Vervolgens wordt dit in de gewenste vorm geperst voor de te beschermen onderdelen van bijvoorbeeld auto-onderdelen.
Cradle to cradle
Hoewel Ecovative cradle to cradle als uitgangspunt nam voor diens product, werden in de eerste prototypes nog materialen gebruikt die niet-hernieuwbaar waren. Deze hebben Gavin McIntyre en Eben Bayer weten te vervangen door landbouwafval dat niet concurreert met de voedselproductie. Hierdoor kunnen ze een groot aantal lokale materialen gebruiken, variërend van maisresten, katoenresten en rijstvliesjes.
Wanneer het met het materiaal van Ecovative en Sealed Air beschermde product netjes is uitgepakt en het verpakkingsmateriaal niet meer nodig is, dan kan het gewoon op de composthoop in de achtertuin. Het materiaal is volledig composteerbaar en is geschikt als mest voor in de tuin. Veel soorten bioplastic zijn biologisch afbreekbaar, maar kunnen alleen in daarvoor bestemde composteerinstallaties worden afgebroken. Dit is waar Ecovative het verschil maakt, het afval wordt direct weer teruggegeven aan de natuur.
Kijk voor meer informatie op www.ecovativedesign.com of www.sealedair.nl.
Bron: Green Biz/Duurzaam Bedrijfsleven