Adem Kulauzovic, Director of Coding Automation bij Domino, legt uit hoe geïntegreerde en geautomatiseerde codeer- en markeersystemen het aantal dure terugroepacties voor producten beperkt.
“Twee jaar geleden was bijna de helft van alle terugroepacties in de Amerikaanse voedingsmiddelenindustrie het gevolg van niet-vermelde allergenen of etiketteerfouten. Ondanks grote vorderingen op het gebied van codeerautomatisering, is er nauwelijks iets veranderd. In de eerste vijf maanden van 2019 was meer dan een kwart (27%) van alle Amerikaanse terugroepacties het gevolg van onjuiste etikettering of allergeenvermeldingen. En het probleem beperkt zich niet tot Noord-Amerika. In het Verenigd Koninkrijk droeg suboptimale codering bij aan een stijging van 40% in het aantal teruggeroepen voedselproducten. Alleen al in de eerste paar dagen van juni 2019 riepen drie bekende merken producten terug als gevolg van etiketteerfouten. Ook meldde het EU Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) in 2017 dat er vergeleken met 2016 een toename van 28% was in het aantal risicomeldingen voor voedingsmiddelen, diervoeding of materialen die in direct contact staan met voedingsmiddelen. De uitdaging gaat verder dan voedingsmiddelen en dranken; producenten in andere sectoren – met name geneesmiddelen en medische hulpmiddelen – hebben nog steeds te maken met dure terugroepacties van producten als gevolg van tekortkomingen in hun codering en etikettering. In het tijdperk van Industrie 4.0 kunnen deze gebreken niet alleen voorkomen worden, ze kunnen zelfs snel en op rendabele wijze worden uitgebannen. Tegelijkertijd kunnen de productiviteit en efficiëntie worden verbeterd, wat een forse verhoging van het bedrijfsresultaat oplevert. De boodschap is simpel: geautomatiseerde codeer- en markeerapparatuur kan bedrijven helpen om het risico op vermijdbare menselijke fouten te beperken. Het wordt tijd om dit in de productielijnen van leveringsketens te integreren.
De integratie van codeerautomatisering in bestaande productielijnen en industriële netwerken wordt altijd als een complex en duur proces gezien. Ondanks het wijdverbreide gebruik van het Internet of Things (IoT) binnen de meeste andere delen van de leveringsketen, zijn veel bedrijven daarom afhankelijk gebleven van handmatige processen en tussenkomst van operators om ervoor te zorgen dat de juiste codes op de juiste producten, dozen en pallets worden geprint. Dat brengt enorme risico's met zich mee. Nu de vraag van consumenten naar genuanceerdere producten toeneemt – zoals organische, ambachtelijk geproduceerde, lactosevrije of glutenvrije producten – verwerken producenten steeds meer verschillende producten op één productielijn. Daardoor neemt de druk op zwaar gestroomlijnde middelen toe en komt de verantwoordelijkheid voor codevalidatie volledig bij operators te liggen. De uitdaging is met name groot bij productwissels, wanneer operators – als een van hun vele hoofdtaken – snel de juiste code voor inkomende producten (die er vaak hetzelfde uitzien) moeten bepalen zonder vertraging of onderbreking van de productielijn. Deze verantwoordelijke taak leidt al gauw tot menselijke fouten.
Het is een mythe dat codeerautomatisering niet in industriële netwerken kan worden geïntegreerd. De basisprincipes van Industrie 4.0 – samenwerking en integratie – zijn net zo haalbaar voor codering als voor alle andere dingen. Van oudsher gebruiken bedrijven geautomatiseerde codeerapparatuur vaak als standalone oplossing, los van andere bedrijfssystemen. Dat betekent dat veel bedrijven de kans hebben gemist om hun operationele efficiëntie te verbeteren, waarmee ze ongewild het risico op codeerfouten hebben vergroot. Maar het kan ook anders. De opkomst van nieuwe codeertechnologieën en softwareoplossingen heeft de activiteiten van de leveringsketen getransformeerd. Met behulp van IoT-methodologie is het nu mogelijk om geautomatiseerde codeeroplossingen in een bestaand netwerk te integreren. Via één verbinding – en zonder dat kennis van industrieprotocollen of printerkenmerken nodig is – kan codeersoftware de data van een ERP-, SCADA- of ander geautomatiseerd systeem benutten om een etiket te creëren en het naar de printer te verzenden zonder handmatige tussenkomst.
De voordelen zijn groot. In vooruitstrevende organisaties die op een succesvolle manier Industrie 4.0 gebruiken voor hun coderingen, behoren etiketteerfouten en kostbare terugroepacties tot het verleden en zijn productwissels efficiënter geworden. Zo heeft een bekende voedselproducent – waar de codering volledig via SAP is geautomatiseerd – niet alleen codeerfouten geëlimineerd, maar ook de productiviteit verbeterd door downtime te minimaliseren. Een grote drankenproducent – waar gebreken in het codeerproces resulteerden in een terugroepactie die $40.000 kostte – elimineerde elke mogelijkheid op menselijke fouten met de introductie van geïntegreerde automatisering. Zo wist het bedrijf productierisico's te beperken en de efficiëntie met 100% te verhogen.
Bij deze en vele andere organisaties maakt de introductie van codeerautomatisering in bedrijfssystemen het mogelijk om met een volledige, naadloze communicatiestroom en gegevensuitwisseling efficiëntere activiteiten aan te sturen. Bovendien hebben drukke operators meer tijd om zich op hun hoofdprioriteit te richten: consistent hoge kwaliteit producten afleveren.
Ondanks de voordelen van codeerautomatisering zijn sommige bedrijven nog steeds afhankelijk van traditionele, handmatige processen. Een veelvoorkomende misvatting is dat codeersoftware niet geavanceerd genoeg is voor integratie met andere systemen of dat het niet aan industrieprotocollen voldoet. Dit is een onnodige belemmering van vooruitgang. Bovendien richten bedrijven vaak hun aandacht (en investeringsgelden) op grote kapitaalinvesteringen in apparatuur, waarbij inefficiënties in secundaire of tertiaire systemen over het hoofd worden gezien. Maar nu bedrijven onder grote druk staan om hun overall equipment effectiveness (OEE) te verbeteren, kan de integratie van codeerautomatisering in de bredere leveringsketen enorme efficiëntievoordelen realiseren. Daarnaast leidt het sneeuwbaleffect van betere naleving, hogere productiviteit en minder terugroepacties vanzelfsprekend tot gezondere bedrijfsresultaten.
Dus hoe kan een organisatie deze voordelen verwezenlijken? In de kern is succes afhankelijk van een drievoudige aanpak: auditeren, handelen, automatiseren. Fabrieksmanagers moeten in eerste instantie hun bestaande setup beoordelen om de belangrijkste knelpunten te identificeren. Wat zijn de huidige oorzaken van inefficiëntie en downtime? Welke oplossingen worden er buiten uw normale automatiseringssystemen om gebruikt, en waarom? Alleen met een complete audit van uw codeer- en ontwikkelingsprocessen – wat overigens maar een paar uur in beslag neemt – kunt u de fundamentele oorzaken van fouten en de bijbehorende impact op uw productiviteit en efficiëntie identificeren.
Ten tweede moet u bereid zijn om te handelen op basis van wat u constateert. Vaak bouwen bedrijven automatisering in hun grotere bedrijfssystemen in, maar ze vergeten de voordelen van andere oplossingen . Soms wordt integratie gehinderd door de beperkingen van al bestaande technologie. Dit onderdrukt de voordelen van interoperabiliteit. Het is belangrijk dat u een eerlijke beoordeling uitvoert van de huidige capaciteiten en daarop inspeelt.
Tot slot, als u in dit Industrie 4.0-tijdperk niet overal waar mogelijk automatisering benut, loopt u kansen mis. Er wordt wel eens gezegd dat ‘automatisering de toekomst is', maar dit is al bijna achterhaald. Automatisering is niet de toekomst, maar het heden. Naarmate kunstmatig intelligente technologieën steeds meer de norm worden, is de volledige automatisering van een productielijn niet meer ambitieus, complex of duur, maar juist praktisch, verstandig en vooral, betaalbaar.
Uiteindelijk biedt codeerautomatisering bedrijven de kans om risico's te beperken, geld te besparen en aanzienlijke efficiëntieverbeteringen te realiseren in productieomgevingen. Om vooruitgang te boeken, moeten bedrijven niet meer afhankelijk zijn van traditionele methodologieën, maar samenwerken met een technologieleverancier die met behulp van geïntegreerde codeerautomatisering kan helpen om de risico's van menselijke fouten te verminderen.”