Tetra Pak kondigt de opening aan van zijn nieuwe Food Technology Development Centre in Karlshamn, Zweden. Het centrum is opgezet om producenten van voedingsmiddelen op basis van biomassafermentatie en precisiefermentatie te helpen hun processen te ontwikkelen, hun apparatuur te optimaliseren en hun financiële risico's te beperken. Ondersteund door specialisten kunnen producenten gemakkelijker de stap zetten van prototype naar grootschalige productie.
Als onderdeel van Tetra Pak's ecosysteem voor productontwikkeling staat dit pilotcentrum open voor alle soorten spelers: van starters tot gevestigde voedingsbedrijven die nieuwe marktsegmenten willen verkennen.
Nu de financiering van de New Food-sector complexer wordt, is commerciële levensvatbaarheid nog nooit zo essentieel geweest. Met zijn expertise in apparatuuroplossingen en productformulering helpt het centrum producenten om de uitdagingen van industriële schaal aan te gaan, zodat ze sneller winstgevend kunnen worden. Of het nu gaat om het creëren van voedingsingrediënten door middel van fermentatie of het ontwikkelen van alternatieven voor vlees- en visproducten, de experts van het Tetra Pak® Centre staan klaar om de ambities van producenten te ondersteunen.
Teams van biotechnologen, voedingsmiddelentechnologen, laboratoriumtechnici en productielijnexperts werken nauw samen met fabrikanten om gerichte tests uit te voeren, afgestemd op microbiële stammen en productieambities. Deze aanpak maakt het mogelijk om efficiëntere processen en productielijnen te ontwerpen, terwijl de kosten worden verlaagd en de marges worden gemaximaliseerd.
Voedselfabrikanten die samenwerken met het centrum hebben toegang tot twee programma's die zijn ontworpen als testraamwerken, of kunnen specifieke testen selecteren voor een aanpak op maat.
- Het procesevaluatieprogramma, bedoeld voor bedrijven die van het laboratorium naar de demonstratiefase willen of op zoek zijn naar efficiëntere methoden op grote schaal.
- Het productiviteits-validatieprogramma, bedoeld voor bedrijven met een gevestigde productiebasis die hun prestaties willen valideren en verbeteren.
Dankzij de modulaire en aanpasbare configuratie stelt het centrum klanten in staat om productielijnen op maat te ontwerpen en tegelijkertijd de kapitaal- en bedrijfskosten te verlagen. In tegenstelling tot complexe biofabricagesystemen zijn de aangeboden oplossingen specifiek aangepast aan voedselproductie: ze zijn schaalbaar, efficiënt en optimaal gedimensioneerd.
Door zowel de upstream- als de downstreamfase van het proces te testen, kunnen producenten flexibele, schaalbare faciliteiten ontwerpen. Ze kunnen bijvoorbeeld direct verschillende technologieën voor het oogsten van gegiste wort vergelijken om de oplossing te kiezen die de beste balans biedt tussen kosten, productprestaties en bedrijfskosten.
Het Technology Development Centre stelt producenten ook in staat om samen te werken met andere productontwikkelingsfaciliteiten van Tetra Pak in Lund. Hierdoor kunnen ze verschillende eindformuleringen testen, de gewenste functionele eigenschappen definiëren en een sterke merk- of productidentiteit opbouwen voor een effectieve lanceringsstrategie. Deze synergie versnelt de commerciële lancering van producten en optimaliseert tegelijkertijd de technische processen.
Charles Brand, Executive Vice President Processing Solutions and Equipment bij Tetra Pak, zegt: “In een tijd waarin veel bedrijven bezuinigen op investeringen, gaan wij tegen de stroom in. Dit centrum vertegenwoordigt onze sterkste betrokkenheid tot nu toe op het gebied van gefermenteerde voedingsmiddelen. We geloven in de noodzaak om nieuwe voedselbronnen te ontwikkelen om een groeiende wereldbevolking te voeden. Maar we weten ook dat het opschalen van deze producten een sprong in het onbekende is.”
Brand vervolgt: “Dit is precies waar onze kracht ligt. We weten wat eten is, we kennen de apparatuur. Start-ups vinden het moeilijk om hun processen op te schalen naar industriële schaal, en wij weten hoe. Dankzij ons wereldwijde netwerk van innovatiecentra en onze expertise in voedselprocessen kunnen we onze klanten helpen om hun prototypes om te zetten in concrete industriële oplossingen. Voedselinnovatie moet geen droom blijven, maar een concrete realiteit worden, waardoor producten over de hele wereld in de schappen komen te liggen.”