HomeNieuwsDiscussiebijeenkomst 'De beleving van verpakkingen'

Discussiebijeenkomst ‘De beleving van verpakkingen’

topa-bijeenkomst

De beleving van verpakkingen is een discussiebijeenkomst waarin materialen een prominente plaats zullen hebben. Om een paar belangrijke te noemen: aluminium, staal, papier, polyethyleen, PET, glas en hout. Veelal worden ze gekozen op basis van rationele aspecten zoals fysieke sterkte, gasdichtheid, gewicht of kosten. Maar heel vaak worden ze tevens gekozen op basis van beleving. Voor veel producten is de verpakking het eerste aspect van een product waarmee de klant in aanraking komt en een bekend gezegde luidt: “je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste impressie”.

Verpakkingen en beleving

Verpakkingen kunnen een onhandige minnaar helpen om een cadeau op een aardige manier aan de geliefde te presenteren. Het kan mensen duidelijk maken dat iets om een kostbaar object gaat, of eventueel omgekeerd. Het kan uitstralen dat de leverancier milieubewust en spaarzaam is, enzovoort.

Connotatie speelt hierbij een uiterst belangrijke rol. Voor sommigen wordt bier geassocieerd met glazen flessen en dat kan zover gaan dat zij weigeren uit blik te drinken. Piepschuim wordt geassocieerd met goedkoop en zal niet gauw gebruikt worden voor een duur consumentenproduct. Fluweel wordt geassocieerd met duur, wat het succes van gevlokte kunststoffen in verpakkingen verklaart.

Programma

Vanuit drie bedrijven wordt medewerking aan deze avond verleend, voor het gemak even afgekort tot Topa, Plato en Flex.

Topa

Topa zit in de kartonnage-industrie en is daarin toonaangevend. Het bedrijf heeft een eigen onderzoekinstituut. Met behulp van geavanceerde testapparatuur bootst het Topa Instituut de volledige transportweg na. Ook de bijbehorende klimatologische omstandigheden. Door de nauwe samenwerking tussen de verpakkingsdeskundige van Topa en het Topa Instituut kunnen verpakkingen ontwikkeld worden die producten maximaal beschermen tegen minimale kosten. Het Topa Instituut is een onafhankelijk testlaboratorium en is ISO 9001 en ISTA gecertificeerd. Ontwerpers en fabrikanten kunnen productverpakking ook bij het Topa Instituut laten testen, los van ontwikkeling van de verpakkingen door de verpakkingsdeskundige van Topa.

Plato

Roland Ten Klooster is eigenaar directeur van het Delftse bureau Plato product consultants en deeltijdhoogleraar Verpakkingsontwerpen aan de Universiteit Twente. Plato product consultants is een onafhankelijk ontwerp- en adviesbureau dat zich voornamelijk richt op verpakkingen. Plato ontwerpt verpakkingen die er (zo geeft de website aan) goed uit zien, maar vooral ook realiseerbaar zijn. Dit is niet altijd eenvoudig vanwege de vele aspecten die hierbij komen kijken. Belangrijk is dat de verpakking niet alleen produceerbaar moet zijn, maar ook efficiënt op een verpakkingslijn verwerkt moet kunnen worden. Vanwege de korte time-to-market moeten vaak in een vroeg stadium keuzes gemaakt worden. Om dit te realiseren weegt Plato product consultants de gewenste innovatie af tegen de haalbaarheid in tijd en kosten. In de afgelopen jaren heeft Plato product consultants op dit terrein grote expertise opgebouwd. Creatief maar realistisch zijn de trefwoorden die Plato product consultants typeert.

FLEX

FLEX the INNOVATIONLAB is een full service bureau voor productontwikkeling “structural packaging design”. Jeroen Verbrugge, directeur van Flex heeft jaren ervaring met het ontwikkelen van verpakkingen voor vele bedrijven en merken.  Flex is een voorbeeld van de wijze waarop de discipline industrieel ontwerpen een bijdrage kan leveren aan de totstandkoming van functionele, duurzame, communicatieve en plezierige verpakkingen

Zoals gewoonlijk zullen de diverse lezingen gevolgd worden door een discussie. Deze zal voorgezeten worden door Professor J.M. Dirken.

De beleving van verpakkingen vindt plaats op 20 januari van 18:00-21:00 bij het bedrijf Topa Verpakking BV, Torenlaan 10, 2215 RW  Voorhout, 0252  245 200.

U kunt zich hier aanmelden voor deze bijeenkomst.

Bron: Kunststof Online