HomeMachinesEtiketteren en printenClever-CPL legt verschil tussen THT en TGT houdbaarheidsdata uit

Clever-CPL legt verschil tussen THT en TGT houdbaarheidsdata uit

Hoe lang is voedsel houdbaar? Dit is vaak in één oogopslag te zien op het product of de verpakking. Er staat een specifieke datum op gedrukt met de tekst ’ten minste houdbaar tot’ (THT) of ‘te gebruiken tot’ (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan of iets voor die datum gegeten mag worden of dat het zeker niet de bedoeling is. Correct gebruik van de houdbaarheidsdatum kan voedselverspilling voorkomen. Helaas wordt veel voedsel oneerlijk en te snel weggegooid. Dit is niet alleen slecht voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Kent u het verschil tussen THT en TGT?

De ‘THT’ aanduiding staat voor ’ten minste houdbaar tot’ gevolgd door een datum. THT komt voor op gekoelde en ongekoelde producten, meestal streefdata. In veel gevallen kunnen melk en vleesproducten een dag of twee na de houdbaarheidsdatum nog worden gebruikt. Als deze producten niet meer goed zijn, kun je dat zien, ruiken en proeven. Dit geldt ook voor geopende producten die verlopen zijn. Ongekoelde producten, zoals meel, koffie, snoep en frisdranken, kunnen vaak ruim na de aangegeven THT houdbaarheidsdatum worden gebruikt. Gewoon een kwestie van kleur-, geur- en smaakcontroles. Geen sprake van verandering? Dan kun je met een gerust hart eten of drinken.

TGT staat voor ‘Te gebruiken tot'. De TGT houdbaarheid is te vinden op voedingsmiddelen die slechts voor een korte periode kunnen worden bewaard. Denk aan vlees, vis, voorgesneden groenten, koude maaltijden en vers geperste sappen. De TGT houdbaarheidsdatum is de laatste dag dat u het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze TGT datum kunnen ziekteverwekkers, zoals bacteriën, beginnen te groeien. Je kunt het meestal niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Daarom is het product na de vervaldatum niet langer veilig. De TGT houdbaarheid kan worden verlengd tot voorbij de houdbaarheid door het product uiterlijk voor de TGT houdbaarheidsdatum in te vriezen. Naast de TGT houdbaarheid is de fabrikant ook verplicht bewaarinstructies op de verpakking te vermelden.

Het is de verantwoordelijkheid van de fabrikant om de juiste TGT houdbaarheid te hanteren en te controleren. Het kan zijn dat het product een intense hittebehandeling heeft ondergaan, of dat er conserveringsmiddelen zijn toegevoegd om de groei van ziekteverwekkende bacteriën tegen te gaan. Zo kunnen bederfelijke TGT producten nog langer houdbaar zijn. Het omgekeerde is ook mogelijk. Als vleesproducten bijvoorbeeld mildere behandelingen krijgen, zijn ze vatbaarder voor de groei van pathogene bacteriën. In dit geval is de TGT-datum verplicht.

Veel fabrikanten in de voedingsmiddelenindustrie gebruiken machines van Clever-CPL om de TGT of THT codering op producten te printen.

www.clever-cpl.nl