HomeNieuwsBedrijven en personenColruyt verwacht tragere winstgroei

Colruyt verwacht tragere winstgroei

Tijdens het boekjaar 2009/2010 verwacht de Groep Colruyt 4,6 procent meer winst te maken dan vorig jaar. De supermarktketen uit Halle mikt op een nettowinst van 320 miljoen euro, zo heeft Jef Colruyt, de voorzitter van de raad van bestuur, gezegd tijdens een algemene aandeelhoudersvergadering. Jef Colruyt bevestigde tijdens de vergadering dat het gaat om een voorzichtige prognose. De verwachte stijging van de groei betekent immers een groeivertraging ten opzichte van het vorige boekjaar, toen er een toename was met dik 6 procent.

“Maar het zijn dan ook uitdagende tijden”, zei Colruyt. “Het klopt natuurlijk dat de indexering voor extra koopkracht heeft gezorgd. Maar de vraag is wat de consument daarmee gaat doen. Gaat hij meer spenderen? Meer sparen? Dat zal een impact hebben”.

Volgens de topman van Colruyt kan de overheid een invloed hebben op het gedrag van de consument. Meteen lanceerde hij ook een oproep tot meer verantwoordelijkheidszin bij politici. “Bedrijven hebben de voorbije jaren veel werk gemaakt van deugdelijk bestuur, het is tijd dat de overheid dat ook doet. Colruyt droeg als groep vorig jaar 700 miljoen euro bij aan de schatkist. In ruil mogen we hopen dat die middelen goed aangewend worden en dat de administratieve en fiscale druk niet verder verhoogd wordt”.

Tijdens de vragenronde peilde een van de aandeelhouders naar het standpunt van de Colruyt-top over de melkprijs. “Een erg emotioneel dossier”, omschreef Jef Colruyt de kwestie, “maar een dossier dat dringend nood heeft aan een rationele benadering. Met een melktoeslag kunnen we dat probleem niet oplossen, want wij maken geen grote marges op melk. Er loopt fundamenteel iets mis. Als er zo'n overproductie is, moet je naar reconversie gaan. Dat is op lagere termijn de enige houdbare oplossing”.

Bron: Belga/De Tijd