HomeNieuwsBedrijven en personenAutomatiseerder KSE Bladel valt om

Automatiseerder KSE Bladel valt om

kseDe Bladelse KSE Groep (industriële automatisering) is bankroet. Gisteren werd het faillissement uitgesproken bij de rechtbank in Den Bosch. Het familiebedrijf, dat de afgelopen twee jaar al in de dieprode cijfers terecht was gekomen, heeft in totaal ruim 150 medewerkers in dienst die dreigen op straat te komen staan. Afgelopen maand kregen zij al geen salaris. KSE is volgens directeur en eigenaar Adriaan Smulders in problemen gekomen nadat een onderdeel van de onderneming in Waddinxveen, machinefabriek J. van den Berg, afgelopen zomer ook al op de fles ging.

Dat kwam volgens Smulders omdat het bedrijf (zestig werknemers) sinds het uitbreken van de economische crisis geen enkele order meer kreeg. Na dat faillissement draaide huisbankier ABN Amro de geldkraan dicht. “We hadden één financiering voor de hele groep dus toen Van den Berg failliet ging, bracht dat een kettingreactie teweeg en trok ABN het overkoepelende krediet voor de hele KSE Groep in”, aldus Smulders, die het nieuws afgelopen maandag aan zijn personeel bekendmaakte.

Uiteindelijk is het faillissement bij KSE aangevraagd door de Belastingdienst. Onder de KSE Groep aan de Rondweg in Bladel vallen Kempenservice Elektrotechniek, het meer dan vijfenzeventig jaar oude Alfra Doseer- en Weegsystemen (eveneens Bladel), Rijkers International in Veghel en kleine onderdelen in de Verenigde Staten, Brazilië en Polen.

Bij de buitenlandse delen werken in totaal acht mensen, in Bladel 135 en in Veghel 12 medewerkers. Bij het personeel van KSE/Alfra in Bladel komt het nieuws hard aan omdat het bedrijf volgens Smulders juist weer enkele maanden ‘volop te werken heeft'.

“We hebben een goed gevulde orderportefeuille en hebben dit jaar nog twintig nieuwe, hoogopgeleide mensen aangenomen.” Toch heeft het bedrijf twee moeilijke jaren achter de rug, nadat het in 2007 en vorig jaar een nettoverlies leed van ruim een miljoen euro bij een omzet van rond de twintig miljoen euro.

Smulders: “Dat kwam ook omdat we de afgelopen tijd veel hebben geïnvesteerd, met name in onze it-activiteiten: het automatiseren van technologie in fabrieken.”

De algemeen directeur hoopt zelf een doorstart te kunnen maken in Bladel met behoud van een groot deel van het personeel. Voor de vestiging in Veghel, waarvoor volgens Smulders al langer een koper werd gezocht, zou in dat geval een andere moeder moeten worden gezocht.

De Eindhovense curator mr. Reinoud van Oeijen kijkt de komende dagen of een doorstart van KSE haalbaar is. KSE werd opgericht in 1973. Er werden verschillende overnames gedaan, waaronder het in 1930 opgerichte Alfra in Bladel. Op het hoogtepunt een paar jaar geleden realiseerde de KSE Groep een jaaromzet van bijna dertig miljoen euro en werkte bij het Bladelse familiebedrijf 270 mensen.

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) nam in 2003 een belang van twintig procent in het aandelenkapitaal van de KSE Groep. De verschillende bedrijven van KSE houden zich bijna allemaal bezig met het proces van verwerking van poeders, korrels en vloeistoffen tot eindproducten.

Ze richten zich op het mechaniseren en automatiseren van procesinstallaties, met name voor het doseren en wegen, het mengen, het transport en de opslag van fijncomponenten. In de veehouderij en glastuinbouw staat KSE bovendien bekend als een specialist op het gebied van klimaatbeheersing.

Bron: Eindhovens Dagblad/De Ondernemer