HomeDossiersDuurzaamheidBacterie zet GFT efficiënt om in bioplastics

Bacterie zet GFT efficiënt om in bioplastics

gft

Genetisch gemodificeerde bacteriën kunnen alle belangrijke suikers in groente-, fruit- en tuinafval  (GFT)  omzetten in basisstoffen voor bioplastics. Dit blijkt uit promotie-onderzoek van Jean-Paul Meijnen aan de TU Delft. Het produceren van bioplastics is duur, onder meer doordat het GFT niet volledig wordt gebruikt. Meijnen slaagde er in bacteriën alle belangrijke suikers in het afval te laten omzetten.

Als basis voor bioplastics worden bij voorkeur agrarische grondstoffen gebruikt die niet ten koste gaan van de voedselproductie, zoals lignocellulose uit stengels en bladeren. Door enzymatische voorbehandeling worden de lange suikerketens afgebroken in losse suikermoleculen. Micro-organismen kunnen deze moleculen omzetten in basisstoffen voor bioplastics.

Meijnen werkte in zijn promotie-onderzoek met Pseudomonas putida S12. Dit micro-organisme kan alleen glucose omzetten en niet de suikers xylose en arabinose die ook vrijkomen na voorbehandeling van GFT. Door genetische modificatie bracht Meijnen twee genen in van E. coli die coderen voor de twee enzymen waarmee xylose kan worden omgezet. Het resultaat was echter dat slechts 20% van het aangeboden xylose werd omgezet.

Via selectie werden de prestaties van de gemodificeerde bacterie verder verbeterd en bleek deze tot verrassing ook in staat om arabinose af te breken. Daarmee lukte het om de bacterie de drie belangrijkste suikers in GFT om te laten zetten.

Bron: VMT (www.vmt.nl)