HomeMachinesAandrijven en besturenAndreas Melkus over nieuwe EDGE-technologie Sigmatek

Andreas Melkus over nieuwe EDGE-technologie Sigmatek

sigmatekTot op heden zijn de besturingen van Sigmatek gebaseerd op x86-Processoren van verschillende Performance. In de loop van de ontwikkeling van een nieuwe, veelbelovende besturingsgeneratie rees ook bij de Oostenrijkse automatiseringsaanbieder de vraag over de meest geschikte Processor technologie. Andreas Melkus, werkende vennoot Ontwikkeling & Verkoop, ligt toe: „Speciaal voor de compacte besturing bleek voor ons de in de industrie veel gebruikte Atom-Processor van Intel, niet de ideale oplossing.

Rekening houdend met de Processor periferie komt men hier al snel op maximaal 14 Watts vermogensverlies – dit was ons teveel. „Ergo, Sigmatekheeft besloten tot het plaatsen van een x86-afgeleide. Over wat zich in het detail achter de „EDGE”- technologie schuil houdt, laat Melkus  weinig los: „In de vergelijking met de Atom-oplossing konden wij het vermogensverlies meer dan halveren”

Het uiterst lage vermogensverlies van de EDGE-technologie maakt volgens Melkus een compacte, onuitputtelijke opbouw van de besturing mogelijk: „Er zijn geen enkele onderdelen  in gebruik, die aan een mechanische slijtage onderworpen zijn. Aangezien de besturing daarbij zonder batterijen beheert wordt, ontvangt de gebruiker werkelijk een onderhoudsvrij apparaat. Natuurlijk vermindert dan ook het energieverbruik en de temperatuurproblemen in de schakelkast”

De nieuwe Processortechnologie wordt allereerst ingezet in de nieuwe compacte besturingen CCP 501 en CCP 511 in het geval van de C-Dias familie (25 x 104 x 129 mm/B x H x T) evenals in de ETV controlepanelen met een TFT Touchdisplay van 5” tot 12“. Daarna worden geleidelijk aan ook alle andere besturingen van Sigmatekop de “EDGE” technologie gemigreerd — met uitzondering van de ETV controlepanelen met een het schermdiagonaal van 12 inch: Hier worden de Atom Processoren dan gebruikt.

Alle apparaten van de nieuwe besturingsfamilie zijn uitgerust met 128 MB Flash en 64 MB DDR2-RAM, waarbij het geheugen voor remanente data ligt bij 512 kByte. Alle nieuwe besturingen hebben een VARAN interface en een Ethernet aansluiting voor de verbinding met primaire besturingssystemen of respectievelijk met kantoor toepassingen. Er wordt voorzien in USB, CAN en RS232/485 aansluitingen. De applicatiesoftware, het werkende systeem en de gebruikersspecifieke data worden opgeslagen op een SD-Memory-Card.

Bij de SPS/IPC/DRIVES liet Sigmatek een MSR-systeem zien, die zich onderscheidde op het gebied van meet- en regeltechniek. Het systeem kan met maximaal 8 basismodules worden uitgerust, die opnieuw elk 8 meetkanalen hebben. Zo ontstaat een flexibele configuratie zich met maximaal 192 digitale en/of 64 analoge in- en uitgangen. Voor gedecentraliseerde toepassingen wordt het op Ethernet gebaseerde communicatiesysteem VARAN gebruikt.  Over dit systeem worden alle gemeten waarden tijdsynchroon geregistreerd verwerkt.

Bron: Computer & Animation/SigmaControl