HomeDossiersDuurzaamheidOnderzoeker Toine Timmermans vertelt over voedselverspilling

Onderzoeker Toine Timmermans vertelt over voedselverspilling

Er verdwijnt meer dan 100 kilo voedsel per Nederlander per jaar in de afvalbak. Het verminderen van voedselverspilling is een van de belangrijkste manieren om de wereldwijde CO2-uitstoot tegen te gaan, zo vertelt onderzoeker Toine Timmermans van Wageningen University & Research bij Vroege Vogels. Hij pleit voor een duurzamer en circulair voedselsysteem.

Timmermans noemt ons huidige voedselsysteem een ‘alom geaccepteerde weeffout'. De wereldwijde voedselverspilling zorgt voor een CO2 uitstoot ter grootte van een land als de VS of China. Minder voedselverspilling betekent uiteindelijk minder produceren en dus minder landgebruik.

Wat Timmermans betreft gaan we ook slimmer om met reststromen, die ontstaan met de productie van voedsel. Dat moet niet de vergister in, maar moet verwerkt worden tot andere producten die geschikt zijn voor menselijke productie of veevoer.

Beluister fragment