HomeKennisbankProducenten investeren in november meer in machines dan jaar geleden

Producenten investeren in november meer in machines dan jaar geleden

In november was onder producenten het volume van de investeringen in materiële vaste activa 3,7 procent groter dan in november 2018, meldt het CBS. Dat is vooral te danken aan hogere investeringen in vliegtuigen, personenauto’s en machines.

De stemming onder consumenten verandert nauwelijks. Het consumentenvertrouwen komt in januari uit op -3. In december was dat -2. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid is nagenoeg hetzelfde.

Met -3 ligt het consumentenvertrouwen in januari boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-4). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

De koopbereidheid is nauwelijks veranderd. Deze deelindicator gaat van 1 in december naar 0 in januari. Het oordeel van consumenten over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden verslechtert, terwijl het oordeel over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden niet verandert. Consumenten vinden verder de tijd voor het doen van grote aankopen iets minder gunstig.

Ook het oordeel over de economie is nagenoeg hetzelfde. De deelindicator Economisch klimaat gaat van -8 naar -7. Dat komt doordat consumenten een fractie minder negatief zijn over de economie in de komende twaalf maanden.

www.cbs.nl