De bereidheid onder de Nederlandse bevolking om verpakkingen in te zamelen en te recyclen is groot, aldus Zuivelpak. Drankenkartons zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse verpakkingslandschap. Een Nederlands gezin gebruikt gemiddeld 300 drankenkartons per jaar. Deze worden grotendeels gebruikt voor het verpakken van zuivelproducten zoals melk, vla en yoghurt, maar ook voor vruchtensappen, waters, soepen en sauzen.
Een drankenkarton bestaat uit karton, een dop en een dun laagje plastic aan de binnen- en buitenzijde, en soms ook een binnenlaagje van aluminium. Vanaf 2015 is de inzameling van drankenkartons goed op gang gekomen. Inmiddels nemen alle gemeenten deel aan het inzamelsysteem en wordt meer dan 50% van de op de markt gebrachte drankenkartons gerecycled. Ook zijn drankenkartons de afgelopen jaren verpakkingstechnisch verduurzaamd. De verpakking is lichter geworden, er wordt gebruik gemaakt van FSC-gecertificeerd karton, hernieuwbare kunststoffen en duurzame inkten.
Na inzameling van drankenkartons worden deze gesorteerd in balen en gaan ze naar één van de grote recyclingfabrieken in Europa. In pulpers worden drankenkartons vervolgens vermengd met water waardoor de papiervezel losraakt van het pak. Die papierpulp wordt gebruikt voor productie van dozen, hygiënepapier en kantoorbenodigdheden. Het plastic van de drankenkartons wordt gescheiden en gemalen tot granulaat en opnieuw als grondstof gebruikt in de kunststofverwerkende industrie. Hoewel drankenkartons goed recyclebaar zijn, is er momenteel een issue rondom de beschikbaarheid van voldoende recyclingcapaciteit in Nederland.
Zuivelpak is een initiatief van de zuivelindustrie, de supermarktbranche en drankenkartonproducenten. Via Zuivelpak worden consumenten geïnformeerd over de duurzaamheid van zuivelpakken en andere drankenkartons. ‘Zuivelpak volledig recyclebaar’ is de derde Zuivelpak-campagne. De eerste campagne van Zuivelpak was gericht op het voorkomen van voedselverspilling door de juiste vouwwijze van het drankenkarton te laten zien. In de tweede campagne werden consumenten geïnformeerd over hernieuwbare grondstoffen, waar steeds meer drankenkartons van zijn gemaakt.