HomeMaterialenVerpakkingsmaterialenWUR start nieuw onderzoek gerecyclede voedselverpakkingsfolie

WUR start nieuw onderzoek gerecyclede voedselverpakkingsfolie

Wageningen University & Research (WUR) gaat onderzoek doen naar de veiligheid van gerecyclede PE en PP folie voor gebruik in voedselverpakkingen. Onlangs startte WUR samen met 11 industriële partners het 4-jarige project ‘Flex Forward'.

Er zitten veel voordelen aan plastic verpakkingen. Ze bevorderen de voedselveiligheid en houdbaarheid én ze zijn goedkoop en lichtgewicht. Nieuw voorgestelde wetgeving zal bedrijven aanmoedigen of zelfs dwingen om meer gerecycled materiaal te gebruiken in hun plastic verpakkingen. Hierdoor zal de manier waarop de levensmiddelenindustrie en plastic recyclingindustrieën werken sterk veranderen.

In het Flex Forward-project evalueren de onderzoekers de veiligheid van gerecycled PE en PP folie voor gebruik in voedselcontact materialen. Denk bijvoorbeeld aan een kaasverpakking. Met de gegevens die uit het onderzoek komen, kunnen industriële partijen de geschiktheid, veiligheid en prestaties van de gerecyclede materialen evalueren. Binnen het project combineert WUR haar expertise op het gebied van plastic analyses met state-of-the-art infrastructuur voor identificatie van (on)bekende voedselverontreinigingen.

De onderzoekers gebruiken een specifieke methode om verontreinigingen te verwijderen, namelijk oplosmiddeltechnologie (’solvent based recycling’). Recyclingtechnologieën zoals oplosmiddeltechnologie worden beschouwd als klimaatpositief en hebben een hoog plastic-tot-plastic rendement. Dit recyclingconcept maakt het ook mogelijk om verontreinigingen zoals additieven te verwijderen.

Folies vertegenwoordigen een aanzienlijk volume van de markt, ongeveer 30% van de totale kunststof voedselverpakkingen. Projectleider Ingeborg Smeding van WUR vertelt: “Het meeste gerecyclede PE en PP folie eindigt momenteel in gemengde polymeren die alleen geschikt zijn voor toepassingen met een lage waarde, dus een hogere kwaliteit zou zeer welkom zijn. Binnen het Flex Forward-consortium zullen we ons de komende vier jaar hierop richten.”

www.wur.nl