HomeDossiersDuurzaamheidVereniging MVN verwacht veel te weinig inzamelpunten voor blikjes

Vereniging MVN verwacht veel te weinig inzamelpunten voor blikjes

Het door het Afvalfonds Verpakkingen in het recente plan van aanpak voorgestelde aantal inleverpunten voor drankblikjes, waar vanaf 31 december 2022 statiegeld op zit, is veel te laag. Bovendien zal er verwarring ontstaan bij de burger, omdat de drankblikjes in bijna alle gevallen op een andere plaats als glas- en PET-flessen ingeleverd moeten worden. Dat stelt de vereniging Metalen Verpakkingen Nederland (MVN) in een persbericht.

In Nederland zijn er bijna 7000 supermarkten. MVN vindt het daarom zeer teleurstellend dat er maar 3000 inzamelpunten voorgesteld worden, terwijl uit onderzoek van CE Delft blijkt dat er minimaal 10.000 inzamelpunten met directe statiegeldteruggave beschikbaar zouden moeten zijn. Om het inleveren van drankblikjes zo makkelijk mogelijk te maken en een zo hoog mogelijke inzameling te realiseren, wil MVN een innameplicht voor alle verkooppunten. Dat betreft naast de supermarkten onder andere ook kiosken, bioscopen en cafetaria’s.

“Ongeveer 70% van de drankblikjes wordt verkocht via de supermarkt. Het in het plan voorgestelde clusteren van de inname bij supermarkten zal onvoldoende inzamelpunten opleveren en zal daardoor negatieve impact hebben op het koop- en inlevergedrag voor drankblikjes. De in het plan van aanpak voorgestelde ‘fallback' optie, inzamelen in de supermarkten, zou direct vanaf 31 december 2022 geactiveerd moeten worden. De huidige inzamelsystemen binnen de supermarkten zouden hiertoe uitbreid moeten worden”, aldus MVN in het persbericht.

Lees verder