HomeDossiersCoronacrisisProducentenvertrouwen daalt naar laagste niveau ooit door corona

Producentenvertrouwen daalt naar laagste niveau ooit door corona

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 2,5 procent lager dan in maart 2019, maakt het CBS bekend. In de voorgaande maand kromp de productie met 1,3 procent.

Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de machine-industrie het sterkst. In de meeste bedrijfsklassen van de industrie lag de productie echter lager jaar op jaar. De productie van de transportmiddelenindustrie kromp het hardst. Een aantal bedrijven in deze branche hebben 19 maart hun fabrieken volledig gesloten.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van februari op maart 2020 daalde de productie met 1,0 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend dalend.

Door de wereldwijde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is het producentenvertrouwen in april 2020 naar het laagste niveau gedaald sinds de start van het onderzoek in 1985. De daling was de grootste ooit in een maand tijd. Vooral het oordeel over de verwachte bedrijvigheid daalde ongekend sterk. In maart waren er nog net iets meer positieve dan negatieve ondernemers.

www.cbs.nl