HomeNieuwsVerpakkingenOverheid neemt definitief besluit over de invoering van Nutri-Score

Overheid neemt definitief besluit over de invoering van Nutri-Score

Eindelijk heeft de Nederlandse overheid een definitief besluit genomen over de invoering van Nutri-Score. Per 1 januari 2024 mag dit voedselkeuzelogo officieel op verpakking staan. Wat betekent dit voor u als producent?

De Nutri-Score, het-Front-of-Pack-logo met vijf kleuren en letters, is een hulpmiddel voor consumenten om eenvoudig te kunnen kiezen voor producten met een gezondere samenstelling. Aan de kritiek die Nederlandse voedingsexperts hadden, is met enkele aanpassingen in het algoritme tegemoet gekomen. Deze nieuwe rekenmethode geeft een beter beeld van de samenstelling van een product en sluit iets beter aan bij de Schijf van Vijf.

De Nutri-Score is geen verplicht logo, maar voor u als producent wel interessant. In de landen die deze voedselkeuzehulp al jaren gebruiken, heeft de invoering geleid tot een gewijzigd aankoopgedrag: consumenten kiezen vaker voor gezondere producten. In Nederland zal de invoering van de Nutri-Score naar verwachting hetzelfde effect hebben.

Met de Nutri-Score kunt u een product gezonder positioneren ten opzichte van vergelijkbare producten. Wellicht zijn kleine receptuuraanpassingen mogelijk om tot een betere Nutri-Score te komen. Het is wel belangrijk om de berekeningen goed uit te voeren, want de NVWA houdt er toezicht op dat de berekeningen kloppen.

Het uitvoeren van de berekeningen en het bijhouden van ontwikkelingen is ingewikkeld en tijdrovend. Bovendien wordt het rekenalgoritme aangepast indien nieuwe wetenschappelijke inzichten dit vereisen. Als deskundige op het gebied van etiketteringsvraagstukken heeft KTBA kennis van de rekenmethode en volgt de actuele ontwikkelingen op de voet. KTBA geeft daarnaast trainingen over het berekenen van de Nutri-Score, zodat u daarna zelf aan de slag kunt. Voor klanten die deze capaciteit niet hebben, voert KTBA de berekeningen uit.

www.ktba.com