HomeMaterialenVerpakkingsmaterialenOnderzoek bevestigt laagste ecologische voetafdruk plastic tas

Onderzoek bevestigt laagste ecologische voetafdruk plastic tas

Uit een onderzoek van Euroconsumers dat in het najaar van 2021 is verschenen, blijkt dat plastic boodschappentassen de laagste ecologische voetafdruk hebben in vergelijking met tassen van andere materialen.

De studie van Euroconsumers testte de ecologische voetafdruk van 96 verschillende soorten boodschappentassen, aan de hand van ‘levenscyclusanalyse'. Met levenscyclusanalyse ontstaat een volledig beeld van alle middelen die nodig zijn voor het maken, verzenden, gebruiken en weggooien van een product. In het geval van boodschappentassen houdt de methode rekening met de winning van de grondstoffen waaruit de tas is gemaakt, het fabricageproces (inclusief eventuele kleurstoffen en inkten), het transport en het water en de energie die worden gebruikt om de tas te maken. Al deze elementen worden vervolgens gemeten om een ​​beoordeling te geven voor hun ecologische impact gedurende hun hele leven. Naast deze levenscyclusbeoordeling is ook nog naar het gebruiksgemak gekeken.

Het gebruik van een levenscyclusanalyse en de vergelijkende test onthulde wat voor veel consumenten misschien een onverwacht resultaat is: de herbruikbare plastic zak (LDPE) die bij supermarktkassa's wordt verkocht, kwam uit de test als de meest milieuvriendelijke optie bij eenmalig (of hoogstens tweemalig) gebruik. Ook tassen van andere kunststofmaterialen blijken een lagere ecologische voetafdruk te hebben dan alternatieve materialen als papier, katoen en jute.

www.nrk.nl