HomeNieuwsVerpakkingenNVWA handhaaft tijdelijk niet op onjuiste etiketten zonnebloemolie

NVWA handhaaft tijdelijk niet op onjuiste etiketten zonnebloemolie

Er wordt een tekort aan zonnebloemolie verwacht nu de export vanuit de Oekraïne is stilgevallen. Dit betekent dat zonnebloemolie (deels) zal worden vervangen door andere plantaardige oliën, zoals raapzaadolie of sojaolie. Als er andere oliën in een product zitten, dan betekent dit dat bedrijven de ingrediëntenlijst en mogelijk ook de voedingswaardedeclaratie op het etiket moeten aanpassen.

Zonnebloemolie is een veelzijdig product. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om te frituren, maar zit ook in margarine, koekjes, babyvoeding en talloze andere producten. Meestal duurt het een paar maanden voordat bedrijven hun etiket hebben aangepast. Er is hier sprake van overmacht. Daarom zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdelijk niet handhaven als bedrijven producten verkopen waarvan het etiket niet klopt door het tekort aan zonnebloemolie. Andere overtredingen van de wettelijke eisen voor het etiket vallen niet onder deze tijdelijke uitzondering.

Zolang het etiket niet is aangepast, moeten bedrijven en supermarkten consumenten wel informeren als zij alternatieven voor zonnebloemolie gebruiken in hun producten. De voedselveiligheid mag door de vervanging van zonnebloemolie niet in het geding komen. Het is in dat kader belangrijk dat bedrijven consumenten informeren als zij zonnebloemolie vervangen door een olie die kan leiden tot een allergische reactie. Denk hierbij aan pinda- of arachideolie, sesamolie en olie van noten, zoals walnootolie. Dit is de verantwoordelijkheid van de bedrijven. De NVWA ziet hierop toe.

www.nvwa.nl