HomeKennisbankMarktinformatieNederlandse bedrijven vragen massaal om barcodes bij GS1

Nederlandse bedrijven vragen massaal om barcodes bij GS1

Nederlandse bedrijven staan te springen om GS1 barcodes. In het afgelopen jaar hebben ruim 4.500 nieuwe bedrijven zich bij GS1 Nederland aangemeld, omdat ze een unieke barcode op hun producten willen voor (online) verkopen. GS1 Nederland heeft nu ruim 26.000 bedrijven aangesloten, een groei van bijna 20 procent. De GS1 barcode is een hot topic en onmisbaar in het verkoopproces.

Corona zorgde voor een boost aan online verkopen. Vooral de combinatie van winkel en online verkoop lieten sterke groeicijfers zien. Kleine en middelgrote bedrijven kunnen via online verkoopkanalen hun producten aanbieden en zo meeliften op de Bol.coms, Amazons en Alibaba’s van deze wereld. De vraag om barcodes zagen we dan ook vooral in bedrijven die hun producten via deze online platformen wilden gaan verkopen.

Ondernemers moeten de unieke geregistreerde barcodes aanschaffen als zij hun producten aan de man willen brengen. Ook al kan iedereen EAN codes genereren, EAN codes moeten herleidbaar zijn tot een verkoper. GS1 houdt de registratie daarvan bij. (Online) retailers willen daarom alleen officieel geregistreerde barcodes.

Marieke van der Spruit, manager communicatie GS1 Nederland: “GS1 barcodes zijn al bijna 50 jaar dé manier om producten te identificeren. GS1 codes zijn als een paspoort voor een product. Bedrijven hebben dus die unieke barcode nodig, omdat een product dan werkelijk óveral verkocht kunnen worden: zowel op het schap als online.”

Het registreren is nodig omdat de unieke artikelnummers een rol spelen in bijna alle processen, van voorraadbeheer tot advertenties en van inkoop tot orderpicking. Nu nog verspilt (online) retail tijd, geld en middelen aan het op orde krijgen en houden van hun data voor hun (digitale) schappen.

Ook de merkeigenaar ziet dat hun producten online niet altijd goed zichtbaar zijn of zelfs verkeerd staan. De basisgegevens van producten (zoals merknaam, productomschrijving, gewicht, en foto’s) worden geregistreerd en zorgt ervoor dat altijd voor iedereen duidelijk is welk product bij welke artikelcode hoort.

www.gs1.nl