Home Kennisbank Marktinformatie Lidbedrijven van NRK bieden spontaan hulp in strijd tegen coronavirus

Lidbedrijven van NRK bieden spontaan hulp in strijd tegen coronavirus

De afgelopen dagen hebben meerdere lidbedrijven zich gemeld bij de NRK omdat zij beschermingsmiddelen willen produceren of afstaan ten behoeve van de aanpak van het coronavirus. NRK deed vorige week een oproep eigen voorraden ter beschikking te stellen. Na het Kamerdebat van 18 maart zijn lidbedrijven gevraagd zich te melden als zij op korte termijn beschermingsmiddelen kunnen produceren. Hier is spontaan gehoor aan gegeven.

Op dit moment kampt de zorg met een tekort aan plastic handschoenen, jassen, mondkapjes, brillen en andere middelen. “We zijn blij verrast door de positieve reacties die we hebben ontvangen”, zegt Erik de Ruijter, directeur Beleid en Advies NRK. “Er zijn bedrijven die spontaan mondkapjes en plastic schorten ter beschikking stellen. Daarnaast zijn er ook bedrijven die op dit moment onderzoeken hoe ze hun productie geschikt kunnen maken voor de specifieke eisen die aan medische beschermmiddelen worden gesteld.”

Wittenburg heeft binnen de Nederlandse vestigingen de hoeveelheid mondkapjes geïnventariseerd, en deze ter beschikking gesteld aan huisartsen. Daarnaast hebben ze via hun Chinese vestiging extra mondkapjes besteld. “We doen wat we kunnen in deze huidige situatie waar niemand voor gekozen heeft”, aldus Cees van der Velden van Wittenburg. Oerlemans Packaging Group in Genderen kijkt op dit moment hoe ze plastic schorten voor medische doeleinden in productie kunnen nemen. Rob Verhagen: “We zijn aan het testen met een stans voor een schort zonder mouwen. Daarvan kunnen we er duizenden per dag maken. Daarbij bekijken we hoe we mouwen aan dat schort kunnen maken. Dat wordt handwerk, maar we dragen graag ons steentje bij.” Dolfing uit Druten is bereid om schorten in productie te nemen, maar onderzoekt nog of hun herbruikbare en wasbare schorten voldoen aan de medische eisen.

Bedrijven die middelen uit hun eigen voorraad ter beschikking willen stellen, kunnen het beste contact opnemen met de regionale GGD of een lokaal ziekenhuis. De NRK verzamelt de reacties over productiemogelijkheden en meldt deze bij VNO-NCW. Die zet de informatie door naar het ministerie van VWS. Daar wordt bekeken waar de verschillende producten het beste terecht kunnen. “We roepen bedrijven op zich vooral te blijven melden”, aldus De Ruijter.

www.nrk.nl

Foto: Wittenburg