HomeDossiersE-commerceKVK legt verpakkingswetgeving uit voor webshops in Europa

KVK legt verpakkingswetgeving uit voor webshops in Europa

Voor webshops in de EU zijn er Europese wetten en regels. Deze wetten beschermen consumenten, zodat zij veilig kunnen winkelen. Tussen de landen verschillen de regels, bijvoorbeeld bij producteisen. En soms is de wetgeving voor geleverde producten aan buitenlandse klanten anders.

Via je webshop verstuur je producten naar consumenten in andere EU-lidstaten. Waarschijnlijk verpak je deze producten voor verzending in karton of plastic. In de EU bestaat wetgeving voor het recyclen van productverpakkingen. In 2025 moeten EU-landen 65% van de verpakkingen recyclen. Deze wet is er niet alleen voor grote bedrijven. Ook kleine webshops die verpakte producten in andere EU-landen op de markt brengen zijn dit verplicht.

Ieder land voert deze wet op een eigen manier uit. In Nederland is er een registratieplicht vanaf 50.000 kilo aan verpakkingsmateriaal. In Duitsland en Frankrijk gaat deze verplichting in vanaf de eerste gram verpakkingsmateriaal.

Je meldt je bedrijf aan bij het register voor de verpakkingen. Na je aanmelding in een andere EU-lidstaat doe je ieder jaar aangifte. In deze aangifte geef je de hoeveelheid verpakkingen op die om je producten zaten. Dan moet je wel weten hoeveel verpakkingen je in dat land verkocht. Houd dit bij vanaf het moment dat je je bedrijf inschreef. De Europese Commissie heeft een lijst met verantwoordelijke ministeries voor het uitvoeren van deze wet per EU-land.

Op het niet naleven van de verpakkingswetgeving staat een boete. De maximale bedragen hiervan verschillen per land.

www.kvk.nl