HomeNieuwsVerpakkingenKIDV Verpakkingsbarometer breidt uit met groenten en fruit

KIDV Verpakkingsbarometer breidt uit met groenten en fruit

De Verpakkingsbarometer van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) is uitgebreid met een serie rapportages over verpakkingen van groenten- en fruitproducten. De rapporten geven een gedetailleerd beeld over hoe deze producten over het algemeen worden verpakt en waar de kansen liggen om deze verpakkingen, uit het oogpunt van duurzaamheid, te verbeteren.

De Verpakkingsbarometer maakt het voor bedrijven inzichtelijk waar de meeste winst te behalen valt om verpakkingen te verduurzamen. Hiervoor is onderzoek gedaan naar de meest verkochte artikelen in bepaalde categorieën, in dit geval voor onbewerkte en bewerkte groenten en fruit: van sinaasappelen tot champignons en van een krop sla tot voorgesneden fruitsalade. In dit KIDV-onderzoek voor brancheorganisatie GroentenFruit Huis zijn een kleine honderd product-verpakkingscombinaties onder de loep genomen.

Van elk product zijn de verkoop- en verpakkingsgegevens in kaart gebracht. Er zijn berekeningen gemaakt over de hoeveelheid verpakkingsgewicht, de impactratio en het productresidu. De impactratio is de hoeveelheid verpakkingsgewicht per 100 gram/milliliter product. Het productresidu is de hoeveelheid product die in een verpakking achterblijft, nadat enige moeite is gedaan om de verpakking leeg te maken. Ook bevat elke rapportage informatie over de verwerking van het verpakkingsafval, met conclusies en aanbevelingen om de verpakkingen te verduurzamen. Bijvoorbeeld door ze beter recyclebaar te maken, een ander materiaal te kiezen of de hoeveelheid materiaal te verminderen.

Het onderzoek is onder regie van het KIDV uitgevoerd door studenten van de Haagse Hogeschool, de Hogeschool van Amsterdam en HAS Hogeschool Den Bosch, die een aan verpakken gelieerde studie volgen.

In december 2021 verscheen de KIDV Verpakkingsbarometer voor twee andere branches, de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) en de NVZ – Schoon | Hygiënisch | Duurzaam (was- en reinigingsmiddelen). Het KIDV is met andere brancheorganisaties in gesprek om meer Barometer-onderzoeken uit te voeren.

www.kidv.nl