HomeDossiersDuurzaamheidKeuze voor duurzame verpakkingen wordt niet kant-en-klaar geleverd

Keuze voor duurzame verpakkingen wordt niet kant-en-klaar geleverd

Plastic verpakkingen zijn de grootste afzonderlijke bron van plastic afval in de EU en voedsel- en drankverpakkingen zijn goed voor 40% van al het afval. De vraag hoe om te schakelen naar duurzamere verpakkingen en hoe om te gaan met de groei van verpakkingsafval is een groeiend mondiaal probleem. De snelste stijging van het verpakkingsgebruik is in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, maar ook in Europa, de VS en Australië stijgt het verpakkingsgebruik per hoofd van de bevolking nog steeds.

Het totale verpakkingsvolume voor consumptiegoederen in de VS groeit met ongeveer 1,5% per jaar, sneller dan de bevolkingsgroei. Volgens prognoses van Euromonitor zal de gemiddelde Amerikaan in 2025 1.360 verpakkingen per jaar gebruiken, tegen 1.290 in 2021. In Europa wordt verwacht dat de EU in 2030 een toename van 20% zal zien in het verpakkingsafval per hoofd van de bevolking in vergelijking met 2018.

Consumententrends zoals de groeiende vraag naar gemaksproducten, zoals vers gesneden fruit en maaltijdpakketten, on-the-go consumptie en thuisbezorging leiden tot een toenemend gebruik van verpakkingsmateriaal. Demografische veranderingen dragen ook bij; huishoudens worden kleiner en kleinere huishoudens geven de voorkeur aan kleinere verpakkingen. En dat resulteert in relatief meer verpakkingsmateriaal per kilogram of liter product.

www.ing.com