HomeKennisbankMarktinformatieIPP bespreekt drie redenen waarom vraag naar plastic nog steeds groeit

IPP bespreekt drie redenen waarom vraag naar plastic nog steeds groeit

“Het gebruik van plastic ligt al tijden onder vuur. Europese richtlijnen sturen aan op het terugdringen van plastic en stellen strenge eisen aan hygiëne en voedselveiligheid. Onderzoekers bij instituten en bedrijven speuren naar mogelijkheden om over te stappen op papier en karton. Maar plastic biedt ook voordelen, zelfs voor het milieu”, schrijft directeur Jeroen Kuiper van IPP.

“Aan het gebruik van plastic in verpakkingen kleven zowel voor- als nadelen. Slechts 50% van het plastic afval komt bij recyclingbedrijven terecht en de toepassingen voor het regranulaat zijn schaars. In Nederland zamelen we circa 80% van het papier en karton in. 85% van het in Nederland gemaakte nieuwe papier en karton bestaat uit gerecycled oudpapier en -karton. Papier en karton is, mits ongecoat en ongelamineerd, 100% recyclebaar. De vezels zijn zeker 7 tot 8 keer herbruikbaar. Met plastic diezelfde resultaten behalen, vergt een grote inspanning van consument, overheid, maatschappij en bedrijfsleven. Dus, weg met plastic en meteen overstappen op papier en karton? Zo simpel is het niet.”

In zijn blog bespreekt Jeroen Kuiper drie redenen waarom plastic voorlopig nog wel even bij ons blijft en grote voordelen biedt, ook voor het milieu.

Lees blog