HomeNieuwsVerpakkingenInspectie wil ook statiegeld voor kleine flessen sap met water en suiker

Inspectie wil ook statiegeld voor kleine flessen sap met water en suiker

Plastic flessen met sap waar water en suiker aan is toegevoegd, worden als frisdrank beschouwd en vallen daardoor onder de statiegeldregeling. Dat betekent dat deze dranken in kunststofflessen niet meer mogen worden verkocht zonder het heffen van statiegeld. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan Recycling Netwerk Benelux (RNB) laten weten in een reactie op het door RNB ingediende handhavingsverzoek.

De ILT heeft de levensmiddelenbranche Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) en Statiegeld Nederland op de hoogte gebracht van deze beslissing. Ook om duidelijkheid te geven over de statiegeldregeling.

Het besluit van de ILT sluit aan bij de uitspraak van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vorig jaar. Op 15 december 2021 meldde de staatssecretaris: “De regelgeving bepaalt dat statiegeld verplicht is voor alle plastic flessen waar water of frisdrank in is verpakt. Een frisdrank staat in de regelgeving gedefinieerd als water met suiker of zoetstoffen, waaraan koolzuur, aroma’s, eetbare bestanddelen van vruchten of planten, vruchten- of plantensappen, technische hulpstoffen, of additieven kunnen zijn toegevoegd. Zodra een drank aan deze definitie voldoet, is statiegeld verplicht.”

De supermarkten Albert Heijn en Jumbo en fabrikant Riedel hebben van de ILT een waarschuwingsbrief ontvangen. Op een aantal producten dat door hen wordt verkocht, wordt geen statiegeld geheven terwijl deze producten wel onder de statiegeldregeling vallen. Deze partijen krijgen 3 maanden de tijd om de betreffende producten alsnog aan de statiegeldverplichting te laten voldoen.

De ILT onderzoekt aan het einde van het tweede kwartaal 2022 of alle supermarkten zich aan de statiegeldregeling houden. Voor flessen met 100 procent sap en zuivel geldt een uitzondering op de statiegeldplicht.

www.ilent.nl