Home Kennisbank Marktinformatie ING: Groei productie in technologische industrie neemt af

ING: Groei productie in technologische industrie neemt af

Met een productie van circa 145 miljard euro in 2019 is de technologische industrie een belangrijke pijler van de Nederlandse industrie. Na een ongekende stijging van de productie in 2017 met ruim 8% koelde de groei in 2018 af tot 1,4%. In het eerste kwartaal van 2019 hebben delen van de sector het moeilijk. Met name de hightech, en dan vooral de machinebouw, kreeg te maken met krimp, zo meldt ING.

Desondanks zien de meeste ondernemers in de technologische industrie lichtpuntjes getuige het positieve oordeel over de orderpositie en de te verwachten omzet. Uitzondering zijn de automotive-producenten. Hoewel in het eerste kwartaal de productie nog toenam, lijkt een daling in de rest van het jaar onvermijdelijk. Wereldwijd loopt de autoverkoop terug. De rubber- en kunststofindustrie vergaat het beter en ziet de orderpositie juist sterk toenemen.

Met uitzondering van automotive geven bedrijven in de technologische industrie nog steeds in grote mate aan dat een tekort aan personeel hun groei belemmert. Bedrijven in deze branches concurreren sterk met elkaar om dezelfde mensen, bijvoorbeeld operators of engineers. In de hightech lijkt het tekort toe te nemen. Dit ondanks het feit dat bedrijven in deze branche, vooral de machinebouwers, vaak meer aantrekkingskracht uitoefenen op de beschikbare technici.

De ontwikkeling van de productie binnen de technologische industrie laat in de afgelopen kwartalen schommelingen zien. De hightech-sector laat een dalende trend zien, maar zou volgens de vooruitzichten toch weer groei kunnen laten zien. Het tegenovergestelde lijkt waarschijnlijk in de automotive. Deze plussen en minnen van de automotive- en hightechindustrie zorgen er voor dat de metaalsector redelijk in balans blijft. De rubber- en kunststofindustrie noteert als enige continu hoge groei.

www.ing.nl