HomeKennisbankMarktinformatieGolfkartonindustrie belevert klanten flexibel en goed in Benelux

Golfkartonindustrie belevert klanten flexibel en goed in Benelux

De balans in de markt voor golfkartonverpakkingen is het afgelopen jaar door de straffe coronamaatregelen aanzienlijk veranderd. Consumenten zijn massaal anders gaan consumeren. Online aankopen zijn sterk toegenomen en sectoren zoals food (+ 6,9%) en doe-het-zelf, keukens en vloeren (+ 16,8%) hebben daar het meest van geprofiteerd. De totale online handel heeft in 2020 43% meer omgezet dan in 2019.

De vraag naar golfkartonverpakkingen is in 2020 door dit alles fors opgelopen. Daarbij komt, golfkarton is een duurzame verpakking en daardoor gewild bij consumenten. Karton is steeds vaker een vervanger van plastic. De golfkartonindustrie speelt slagvaardig in op al deze ontwikkelingen. De wereld verandert door corona en de golfkartonindustrie gaat hier volop in mee. Aan de groeiende en veranderende vraag van haar klanten komt de golfkartonindustrie slagvaardig tegemoet.

Op Europees niveau is wel voelbaar dat de aanvoer van oud papier en karton vanuit Engeland wat vertraging oploopt door Brexit. En China, waar de economie aantrekt, importeert vanaf dit jaar opnieuw papierpulp en testliner. Een stijgende vraag naar papier, in combinatie met in sommige regio’s van Europa schaarser beschikbaar (oud) papier als grondstof, laten zich volgens de algemeen economische principes voelen in de prijs van die belangrijkste grondstof. Maar, de voordelen van innovatieve toepassingen van golfkarton en steeds meer de erkenning dat papier en karton 100% recyclebaar is en duurzaam, staan hier tegenover. Er is in de Benelux landen geen gebrek aan de benodigde grondstof. “In de Benelux slagen de golfkartonbedrijven er prima in aan de groeiende vraag van klanten te voldoen, creatief en op tijd”, aldus de brancheorganisatie CBA.

Golfkarton is altijd nieuw, daardoor hygiënisch en ideaal als verpakking van voedsel, groenten en fruit. Het houdt voedsel langer vers en het beschermt de verpakte goederen optimaal tijdens het transport. “Golfkarton verpakkingen hebben een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de groei van de online handel. Mede daardoor werd de verschuiving in consumptiepatronen die Covid-19 in gang heeft gezet mogelijk”, zo vat secretaris Peter van Ostaijen van brancheorganisatie CBA het samen.

www.golfkarton.org