HomeMachinesEtiketteren en printenConsumentenbond claimt minder gerookte zalm dan verwacht

Consumentenbond claimt minder gerookte zalm dan verwacht

Als je een pakje gerookte zalm van 100 gram koopt, verwacht je ook 100 gram vis te krijgen. In werkelijkheid haal je er een stuk minder vis uit, zo claimt de Consumentenbond naar aanleiding van eigen onderzoek. Er zit volgens de Consumentenbond bijna altijd minder gerookte zalm in de verpakking dan dat vermeld staat op het etiket. De Consumentenbond kocht bij verschillende supermarkten 13 verpakkingen van 6 soorten gerookte zalm. In 92% van de verpakkingen zat er minder gerookte zalm in en soms zelfs 10% minder, stelt de Consumentenbond.

De werkelijke hoeveelheid zalm is bijna nooit exact het gewicht dat op de verpakking staat. Logisch, want het is lastig om precies 100 gram zalmfilet af te snijden. Ook lekt er in de verpakking vocht en vet uit de zalmfilet. Dit komt omdat de vis gezouten en ontdooid is. Hoeveel de zalmfilet in een verpakking aan gewicht verliest verschilt per product. Hoe vetter de vis en hoe hoger de temperatuur, hoe meer de vis ‘zweet’. En hoe langer een vis verpakt is, hoe meer verlies van vocht en vet. Volgens de Consumentenbond is een gewichtsafwijking tot 3% mogelijk door het lekken van vet en vocht.

Soms zie je op een verpakking het e-teken. Deze letter e staat voor estimate (schatting). Bij dit teken mag het exacte gewicht iets afwijken van wat er op de verpakking staat. Wel moet het gemiddelde gewicht van alle verpakkingen kloppen. Een fabrikant mag niet altijd te weinig in de verpakking stoppen. In een verpakking zonder e-teken moet minimaal de hoeveelheid zalmfilet die op de verpakking staat ook werkelijk in het pakje zitten.

Lees verder