Home Kennisbank Marktinformatie CBS meldt gelijke daling afzetprijzen Nederlandse industrie

CBS meldt gelijke daling afzetprijzen Nederlandse industrie

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september 0,7 procent lager dan in september 2018, meldt het CBS. De prijsdaling is gelijk aan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie voor het eerst in bijna 3 jaar goedkoper dan een jaar eerder.

In september 2019 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 56 euro. Dat is ruim 17 procent minder dan een jaar eerder. In augustus 2019 was de prijs voor een vat ruwe olie 53,5 euro, ongeveer 16 procent lager dan in augustus 2018.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in september 12,0 procent goedkoper dan in september 2018. In augustus lagen de prijzen 13,4 procent lager dan in augustus 2018.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in september 6,5 procent lager dan een jaar eerder. In augustus was de prijsdaling 5,2 procent.

In de meeste overige bedrijfstakken van de industrie lagen de prijzen in september 2019 hoger dan een jaar eerder.

Vergeleken met augustus zijn de afzetprijzen van de industrie in september met 0,6 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,1 procent toe en die op de buitenlandse markt met 0,9 procent.

www.cbs.nl