HomeKennisbankMarktinformatieCBS: Industrie oordeelt positiever over verwachte bedrijvigheid

CBS: Industrie oordeelt positiever over verwachte bedrijvigheid

Het producentenvertrouwen industrie is in januari 2020 gedaald ten opzichte van een maand eerder. Het vertrouwen ging van 2,9 in december 2019 naar 2,5 in januari 2020, maakt het CBS bekend. De ondernemers waren vooral minder positief over de orderpositie.

Producenten in de industrie oordeelden in januari positiever over de verwachte bedrijvigheid. Daarentegen waren ze minder positief over de orderpositie. Het oordeel over de voorraden gereed product veranderde nauwelijks.

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Daarentegen was het oordeel over de voorraden gereed product negatief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

In januari waren de producenten in de papier- en grafische industrie het meest optimistisch. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren echter een stuk minder positief dan een maand eerder. Ook in de transportmiddelenindustrie verslechterde het producentenvertrouwen aanzienlijk.

De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie is bij aanvang van het eerste kwartaal 2020 uitgekomen op 82,7 procent. Daarmee ligt de benutting van het machinepark op het laagste niveau in drie jaar tijd.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 1,3 procent lager dan in november 2018. De daling volgt op twee maanden met een bescheiden productiestijging op jaarbasis.

www.cbs.nl