Home Dossiers Coronacrisis CBS becijfert invloed van coronavirus op voorziening van producten

CBS becijfert invloed van coronavirus op voorziening van producten

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 5,8 procent lager dan in juli 2019. De daling is kleiner dan in de voorgaande drie maanden. In juni was de productie van de industrie nog 9,7 procent lager dan in 2019.

In het tweede kwartaal van 2020 daalde de omzet van de bedrijfstak groothandel en handelsbemiddeling met 9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Binnen deze bedrijfstak halveerde de omzet van handelaren in olie bijna in het tweede kwartaal. De groothandel in landbouwproducten behaalde juist meer omzet (23,1 procent).

In de eerste helft van 2020 was de uitvoer van goederen bijna 23 miljard euro lager dan in dezelfde periode van 2019. Dat is een afname van 9 procent. In het eerste kwartaal was de export nog vrijwel op hetzelfde niveau als vorig jaar, maar in het tweede kwartaal daalde de goederenexport met 17 procent. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse goederenhandel en de publicatie Nederland Handelsland.

In de tweede en derde week van maart hadden supermarkten in Nederland meer omzet dan in dezelfde weken een jaar eerder. De supermarktomzet liep in de derde week van maart terug vergeleken met de week ervoor, maar was nog altijd 25 procent hoger dan in dezelfde week in 2019. De omzet van houdbare voedingsmiddelen zoals conserven, diepvriesgroenten, bloem, rijst en pasta nam het meest toe, samen met handzeep, toiletpapier en farmaceutische producten.

www.cbs.nl