Home Kennisbank Marktinformatie Arbeidsmarkt in de industrie is volgens CBS nog steeds gespannen

Arbeidsmarkt in de industrie is volgens CBS nog steeds gespannen

De arbeidsmarkt in de industrie is nog steeds gespannen. In het eerste kwartaal stonden meer dan 23.000 vacatures open. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de industrie.

Het aantal banen in de industrie is in het eerste kwartaal van 2019 met 8.000 gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018 en met 29.000 ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal banen kwam in het eerste kwartaal uit op 833.000. Per saldo 10 procent van de industriële producenten verwacht de komende drie maanden meer personeel aan te trekken.

Industriële producenten zien het tekort aan personeel nog steeds als één van de grootste belemmeringen in de industrie. Aan het begin van het tweede kwartaal gaf 19 procent van hen aan dat de bedrijfsactiviteiten belemmerd worden door een tekort aan arbeidskrachten. Dat het aantrekken van personeel nog steeds lastig is, is ook zichtbaar in het aantal openstaande vacatures. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2019 stonden in de industrie meer dan 23.000 vacatures open, het hoogste aantal in bijna elf jaar tijd.

www.cbs.nl