HomeDossiersDuurzaamheidAfvalfonds ziet toename in hoeveelheid ingezameld verpakkingsafval

Afvalfonds ziet toename in hoeveelheid ingezameld verpakkingsafval

In 2020 is de totale hoeveelheid ingezameld huishoudelijk verpakkingsafval voor recycling verder toegenomen. Dat concludeert het Afvalfonds Verpakkingen op basis van de eerste, voorlopige cijfers over het afgelopen jaar. De inzameling van verpakkingen van papier en karton laat voorlopig de grootste stijging zien in 2020.

“We hebben allemaal de beelden gezien van files bij de milieustraat. Vanwege corona zijn we veel thuis en aan het opruimen geslagen, vanwege de sluiting van horeca en winkels hadden we thuis ook veel meer verpakkingsafval. En dat zien we terug in de cijfers, er is meer afval gescheiden. Daar zijn we blij mee, want inzameling is de poort naar een circulaire economie”, aldus Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van het Afvalfonds Verpakkingen.

Na inzameling worden de verpakkingen gerecycled tot grondstof voor nieuwe producten en verpakkingen. De ingezamelde verpakkingen zijn niet alleen via scheiding door de consument ingezameld (‘bronscheiding’), maar ook via nascheiding. Hierbij worden achteraf met machines drankenkartons, plastic en metalen verpakkingen uit het restafval gehaald om verder te recyclen. Voor een goede recycling van glas, papier en karton en hout is het belangrijk dat deze altijd vooraf gescheiden worden ingezameld.

Hester Klein Lankhorst was onlangs te gast bij BNR Nieuwsradio om te praten over de recycling van verpakkingsafval.

Luister naar fragment van BNR Nieuwsradio