HomeKennisbankMarktinformatieRecycling van verpakkingsafval ligt boven doelstelling

Recycling van verpakkingsafval ligt boven doelstelling

Plastic verpakkingsafval scheiden en dan? Na inzameling komen de plastic verpakkingen terecht bij een overslagstation in (de buurt van) je gemeente. Hier wordt het materiaal gewogen en gecontroleerd op kwaliteit. Daarna wordt het materiaal zoveel mogelijk samengeperst, voordat het wordt vervoerd naar een sorteerinstallatie. Daar worden de plastic verpakkingen losgeschud en ontdaan van vervuiling en andere materialen zoals metaal en papier. Hierna worden ze uitgesorteerd op soort plastic.

Elk soort plastic wordt apart in balen geperst en aangeboden aan recyclers voor verdere verwerking. Het plastic wordt dan tot snippers vermalen, gereinigd en samengesmolten tot nieuwe grondstof. Daarvan worden korrels gemaakt (granulaat). Hiervan worden nieuwe verpakkingen en producten gemaakt, zoals jerrycans, bloempotten, speelgoed en tuinstoelen. Ook worden er materialen voor in huizen- en wegenbouw van gemaakt zoals leidingen en buizen. Dashboards, deurpanelen en ander kunststof onderdelen in auto's worden ook steeds vaker van gerecyled materiaal gemaakt.

Het recyclingpercentage van kunststof verpakkingsafval ligt met 52% in 2018 (2017: 51%) boven de Europese en Nederlandse doelstelling.

www.afvalfondsverpakkingen.nl