Thuiswinkel.org: pakkettenstroom mag niet lijden onder de Brexit

Mede namens Thuiswinkel.org tekende Ecommerce Europe deze week een gezamenlijke verklaring om de leiders van Groot-Brittannië en de EU op te roepen erop toe te zien de pakkettenstroom tussen de EU en het VK op gang te houden.

Crossborder retail is exponentieel gegroeid in Europa de afgelopen tien jaar. De ontwikkeling van pakketservices heeft daaraan significant bijgedragen. De Brexit is een bedreiging voor deze groei. De Europese interne markt gaf consumenten breed toegang tot alle producten en services die online verkrijgbaar zijn. Een harde Brexit kan de Europese interne markt verstoren en leiden tot een ontwrichting van crossborder retail, e-commerce en gerelateerde handel.

Ecommerce Europe dringt er bij de EU lidstaten en de Britse regering op aan om de pakkettenstroom op gang te houden over de grenzen van Groot-Brittannië en de EU, na de Brexit en in de transitieperiode. De e-commerce omzet is in Groot-Brittannië significant hoger dan in andere Europese landen en belangrijk voor de retail en de handel binnen de EU27 landen. Een ‘no-deal Brexit’ zou serieuze knelpunten veroorzaken in de pakketzendingen tussen Groot-Brittannië en de EU, wat de retail en de e-commerce schade toe zou brengen.

Een overeenkomst waarin na de Brexit een soepele en snelle pakketverzending tussen Groot-Brittannië en de EU wordt gegarandeerd, is van groot belang, zodat chaos bij het passeren van pakketten bij de grens kan worden voorkomen. Zo moeten er afspraken gemaakt worden over goederentransport, vereenvoudigde processen bij de douane en veiligheidsmaatregelen. In het geval van een ‘no-deal Brexit’ zullen Europese en Britse consumenten en MKB bedrijven uiteindelijk de economische lasten dragen. De onderhandelaars over het toekomstige handelsakkoord tussen de EU en het VK zullen moeten waarborgen dat crossborder retail zoveel mogelijk onder dezelfde condities kan blijven plaatsvinden als in de Europese interne markt.

www.thuiswinkel.org