HomeDossiersDuurzaamheidZwerfvuilkost Lansingerland jaarlijks € 250.000

Zwerfvuilkost Lansingerland jaarlijks € 250.000

Jaarlijks betaalt de gemeente Lansingerland meer dan 250.000 Euro om zwerfvuil op te ruimen en graffiti te verwijderen. Een bedrag dat de inwoners krijgen doorberekend in de belasting die ze moeten betalen. Dat bedrag moet naar beneden, maar hoe? Voor het CDA was het aanleiding voor een debat in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Veiligheid. Fractiewoordvoerder Jan van Arem zei blij te zijn met het begin van lastenverlaging dat nu in de begroting 2010 is aangekondigd. “Maar het gaat maar om € 9 per huishouden, dus we willen graag meedenken over hoe dat verder naar beneden kan”.

De tweeënhalve ton die de gemeente nu jaarlijks uitgeeft aan de afvalstoffenheffing komt neer op ongeveer vijf Euro per inwoner, rekende Van Arem voor. Hij vond het daarom tijd worden het probleem grondig aan te pakken. “Kunnen we de jeugd mee laten helpen met opruimen”, vroeg hij, ervan uitgaande dat de meeste graffiti door jongeren op muren en gebouwen wordt aangebracht. “Het mag natuurlijk niet, maar hoe kun je de daders beboeten? En wie mag dat doen?”

In de daarop volgende discussie wezen verschillende fracties erop dat de hoge afvalstoffenheffing in Lansingerland vooral een gevolg zijn van het contract dat de gemeente heeft met Irado.

Dat loopt nog tot 2015, vertelde wethouder Dick van Vliet (CDA). Het reinigingsbedrijf heeft weliswaar een kostenverlaging aangeboden, maar onder de voorwaarde dat het contract met de gemeente dan zou moeten worden voortgezet. “Het zou dus wel eens gunstiger kunnen zijn te wachten tot het aflopen van het bestaande contract”, vond de wethouder.

Ankie van Tatenhove (CU) stelde voor de graffiti die wordt aangetroffen, eerst te fotograferen, zodat bij een ‘heterdaadje’ duidelijk wordt wie de dader is. Dat gebeurt al, vertelde de wethouder. Want in het tweede kwartaal van het volgend jaar gaan de dan opgeleide BOA’s (bijzondere opsporingsambtenaren) aan de slag en zij kunnen bekeuringen uitschrijven. Wie al schilderend wordt aangetroffen, is er dus dankzij de bestaande foto’s dan gloeiend bij.

Van Tatenhove deed ook de suggestie in Lansingerland blikvangers te plaatsen, netten langs de weg waarin lege blikjes en ander afvalmateriaal wordt opgevangen. Het inleveren van lege batterijen en papier op scholen, werkt in Lansingerland ook goed, vertelde ze. “Dat kunnen we intensiveren”.

Gerard Bovens (PvdA) stelde voor bewoners delen van buurten en straten te laten adopteren en hen te laten helpen bij het verwijderen van zwerfvuil.

Wethouder Van Vliet kondigde een brede discussie aan over preventiemogelijkheden. Het succes van de blikvangers is wisselend in de gemeente waar ze worden gebruikt, wist hij.

Zijn collega Hans de Rijke (CDA) liet de raadscommissie weten dat de € 2,5 ton die Lansingerland uitgeeft aan het verwijderen van zwerfvuil en graffiti onder het landelijk gemiddelde ligt. Niettemin vonden de commissieleden unaniem dat de gemeente moet blijven onderhandelen met Irado om de lasten omlaag te krijgen.

Bron: De Heraut Online