HomeDossiersDuurzaamheidZonde om weg te gooien

Zonde om weg te gooien

minlnvHet ontwikkelen van een systeem waarmee voedsel dat in de voedingsmiddelenindustrie over is, gebruikt kan worden in maaltijden van het Leger des Heils. Daarvoor reikte minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gisteren een cheque van 25.000 euro uit. Het Leger des Heils krijgt regelmatig goed voedsel aangeboden dat ‘over' is. Toch kan het Leger dat voedsel niet altijd gebruiken. Bijvoorbeeld omdat het een beperkte houdbaarheidsdatum heeft, en het niet meteen verwerkt kan worden in de geplande maaltijden.

Om aangeboden voedsel toch te kunnen verwerken, ontwikkelt Wageningen Universiteit nu een geavanceerd distributiesysteem.

200 euro per gezin

Het distributiesysteem is volgens minister Verburg een initiatief dat goed past in haar streven om de verspilling van voedsel tegen te gaan. Verburg: “Op dit moment gooien industrie en consumenten per jaar voor bijna 4 miljard euro aan voedsel weg. Ik wil dat dat in 2015 20 % minder is. Dat bespaart 800 miljoen euro per jaar; 50 euro per persoon! Dat is jaarlijks 200 euro voor een gemiddeld gezin!”

Ideeën

Bij het nuttig gebruiken van overschotten in de voedingsmiddelenindustrie, moet voedselveiligheid natuurlijk wel gewaarborgd blijven. Toch wil minister Verburg graag horen welke onhandige en overbodige regels geschrapt zouden kunnen worden. “Mijn e-mailbox en mijn deur staan wagenwijd open voor mensen die ideeën of concrete voorstellen hebben over het wegnemen van goedbedoelde maar onhandige regels”, aldus Verburg.

Na het uitreiken van de cheque kreeg minister Verburg een rondleiding door de keuken van het Leger des Heils.