HomeDossiersDuurzaamheidWoensdrecht: plastic keurig in oranje bak

Woensdrecht: plastic keurig in oranje bak

Woensdrechtenaren dumpen hun plastic afval voorbeeldig in de oranje afvalbakken. Maar pas als ze ook ander afval beter gaan scheiden, kan de afvalstoffenheffing echt substantieel omlaag, aldus wethouder Cees Jaspers. De wethouder zei dat in de laatste raadsvergadering tegen VVD-fractievoorzitter Manus Bolders. Die informeerde of de afvalstoffenheffing omlaag kan nu de gescheiden inzameling van plastic afval in de gemeente Woensdrecht op een waar succesverhaal lijkt uit te lopen.

Sinds een paar maanden staan er op verschillende plaatsen in de gemeente oranje afvalbakken. Al vlug moesten er bakken worden bijgeplaatst en de bakken moeten ook vaker worden geleegd omdat massaal plastic wordt aangeleverd.

De gemeente Woensdrecht zorgt binnen het werkgebied van afvalverwijderaar Saver voor klinkende cijfers. Van juli tot en met september was Woensdrecht verantwoordelijk voor 15 procent van de plastic berg. Het drie keer zo grote Bergen op Zoom haalde maar dertig procent. En het iets grotere Halderberge maar elf procent. “En daar heeft notabene de proef met de plasticinzameling gedraaid.”

Ook al leveren ze massaal het plastic afval aan, in hun portemonnee zullen Woensdrechtenaren er weinig van merken. “De afvalstoffenheffing zou met zestig tot zeventig eurocent omlaag kunnen. Om de heffing echt omlaag te krijgen, moeten ook de andere afvalstromen beter worden gescheiden.”

VVD'er Bolders gaf Jaspers de suggestie mee om die zestig of zeventig cent toch maar terug te geven aan de burgers. “Want die zien zich graag beloond voor goed gedrag.”

Bron: BN/DeStem