HomeDossiersDuurzaamheidTotaalplan inzamelen oud papier

Totaalplan inzamelen oud papier

Met voorlichting, meer breng-depots, eenhuis-aan-huis ophaaldienst en het aanspreken van burgers op hun afvalscheidingsgedrag, denkt de gemeente Steenbergen de oud papieropbrengst flink te kunnen verhogen. Feitelijk komen deze ideeën uit de koker van de werkgroep oud papier die daarmee een alternatief aanreikt voor de introductie van een speciale papiercontainer. Het plan van het college voor zo'n container stuitte in maart op veel verzet.

Verenigingen, scholen en kerkbesturen zagen hun inkomsten uit het inzamelen van oud papier verdampen. Tijdens een ‘opiniebijeenkomst' in april werden de koppen bij elkaar gestoken en zag de werkgroep oud papier het levenslicht. Deze groep heeft nu een totaalplan opgesteld waarover de gemeenteraad nog deze maand een beslissing neemt.

De werkgroep gaat ervan uit dat er vanaf 2010 per inwoner zo'n zeventig kilo oud papier ingezameld kan worden. In 2008 was dat nog 64 kilo, terwijl het landelijk gemiddelde rond de 78 kilo draait.

De gemeente heeft als promotiemiddel inmiddels al felgekleurde stickers laten drukken met de tekst ‘papier is geen restafval, lever het in'. Die gaan alle betrokken partijen op de restafvalcontainers plakken om de bevolking bewuster te maken van het belang van gescheiden inzamelen van oud papier.

Bron: BN/DeStem