HomeDossiersDuurzaamheidTholen haalt plastic op

Tholen haalt plastic op

Inwoners van Tholen kunnen sinds kort plastic afval scheiden en in speciale zakken stoppen. Die zakken worden maandelijks opgehaald door de Zeeuwse Reinigingsdienst. De gemeente Tholen kiest bewust voor een systeem waarbij plastic afval, zoals lege flessen of andere verpakkingen, huis-aan-huis worden opgehaald. “Je hebt twee opties: een ‘brengsysteem' waarbij mensen zelf hun plastic naar een container brengen of een ‘haalsysteem, waarbij het afval aan huis wordt opgehaald”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Uit onderzoek blijkt dat vooral in landelijke gemeenten het efficiënter is het kunststof op te halen. In stedelijk gebied loont het meer om containers neer te zetten. Wij zijn ervan uitgegaan dat onze inwoners daar niet massaal gebruik van zullen maken en lange afstanden willen maken om hun gescheiden plastic in zo'n oranje bol te gooien”, aldus degemeentewoordvoerder.

Vanaf 1 januari 2010 is elke gemeente verplicht kunststof apart in te zamelen. Buurgemeenten van Tholen zoals Reimerswaal en Bergen op Zoom hebben juist gekozen voor de inmiddels bekende oranje afvalcontainers die vaak naast de glasbak staan.

In Tholen doen ze het dus anders. Op elk adres worden twaalf speciale afvalzakken afgegeven. Eind deze maand zal de Zeeuwse Reinigingsdienst voor het eerst het plastic ophalen.

De officiële aftrap van de kunststofinzameling vindt vanochtend plaats in Stavenisse.

Leerlingen van de Rehebothschool en OBS De Schalm zijn gevraagd kunststof afval van thuis mee te nemen.

Als inwoners niet genoeg hebben aan de twaalf zakken, dan kunnen extra exemplaren worden aangevraagd bij de Zeeuwse Reinigingsdienst.

Bron: BN/DeStem