HomeDossiersDuurzaamheidTexel start met inzameling kunststof verpakkingen

Texel start met inzameling kunststof verpakkingen

De inzameling van kunststof verpakkingen gaat van start in week 49, van 30 november tot 4 december 2009. Hierdoor kan het plastic verpakkingsafval na inzameling wordengerecycled. Zo werkt iedereen in onze gemeente mee aan duurzame toekomst. Inwoners ontvangen hierover binnenkort een informatiepakket.

In het informatiepakket zitten twaalf plastic zakken, speciaal bestemd voor de inzameling van kunststof verpakkingen. Deze zakken worden voorlopig één maal per vier weken ingezameld in de groene week. De inzameldata voor 2010 staan vermeld op de kaft van de afvalkalender voorin het Texels telefoonboekje.

In 2009 wordt de eerste keer ingezameld in week 49, de week van 30 november tot 4 december, een week waarin deze keer géén GFT wordt ingezameld. Inwoners kunnen de volle zak op dezelfde plek aan de weg zetten als de minicontainer. Bewoners die hun afval in een verzamelcontainer verzamelen, kunnen de zakken naast deze container / bunker zetten. De reinigingsdienst haalt ze vanaf deze plek met een gewone vuilniswagen op.

De Texelse supermarkten onderkennen het belang van een aparte inzameling van kunststof en zij werken daarom graag mee aan deze nieuwe vorm van afvalscheiding. Zij leveren inwoners nieuwe speciale sets afvalzakken.

Het apart inzamelen van verschillende soorten afval levert veel milieuvoordeel op. Daarbij scheelt het ook nog eens veel ruimte in de minicontainer. Ongeveer 50% van het volume van alle restafval bestaat uit kunststof verpakkingen. 74 % Wordt hergebruikt tot hoogwaardig materiaal, 23 % wordt nuttig toegepast in andere materialen en bouwstoffen en 3 % is niet geschikt of te vervuild om te hergebruiken en wordt alsnog verbrand met terugwinning van energie.

Bron: Gemeente Texel/NoordTopics