HomeDossiersDuurzaamheidPlastinum mengt onmengbare kunststoffen

Plastinum mengt onmengbare kunststoffen

Door de campagne Plastic Heroes en het gescheiden inzamelen van plastic afval neemt de behoefte aan verwerkingsmogelijkheden flink toe. Plastinum Polymer Technologies in Emmen heeft een techniek ontwikkeld – en gepatenteerd – om bijna alle soorten plastic afval te mengen tot de thermoplast Infinymer. Eind 2012 moet 42 procent van al het Nederlandse plastic verpakkingsafval efficiënt worden gerecycled. Dit houdt in dat burgers of afvalverwerkers plastic afval op grote schaal moeten scheiden. Om de burger hiervan bewust te maken, heeft de overheid de campagne ‘Plastic Heroes’ opgezet.

‘Een gelukkig toeval voor ons’, vertelt Cathalijne Meijer, woordvoerder van Plastinum Polymer Technologies uit Emmen. Het bedrijf maakte onlangs bekend een nieuwe productielijn op te starten om gemengd kunststof huishoudafval te recyclen tot een nieuwe thermoplast. Door de Plastic-Heroes-campagne staat Plastinum onder extra aandacht, juist omdat het bedrijf verschillende soorten plastic moeiteloos kan verwerken.

Dankzij een gepatenteerd mechanisch proces, genaamd Blendymer, is menging van ‘onmengbare’ soorten plastic toch mogelijk. ‘We kunnen hier in verband met ons patent niet veel over zeggen’, vertelt Meijer, ‘maar er wordt in enkele seconden een grote hoeveelheid energie in de plastics gestopt, waardoor deze toch willen mengen.’ Het eindproduct heet Infinymer en is onder meer geschikt voor de spuit- en gietindustrie. Zo is Infinymer onder meer geschikt als basismateriaal voor diverse soorten transportpalets, bouwemmers, grastegels en bloempotjes. 

Meijer: ‘Plastic huishoudelijk afval blijkt in samenstelling altijd nagenoeg gelijk, zodat de samenstelling van Infinymer ook bijna niet verschilt. Op zich kunnen we al het aangeleverde plastic gebruiken; Plastinum krijgt het plastic afval aangeleverd in balen bestaande uit hardere plastics en balen van plastic folie. Het bedrijf verwerkt deze plastics tot Infinymer dat het vervolgens in korrelvorm verkoopt aan zijn klanten.

Het bedrijf vestigde zich in september 2006, na een periode van research & development verspreid over Europa, in het Drentse Emmen en zette daar een proeffabriek op om Infinymer te produceren. De proeffabriek bleek met een jaarlijkse productie van 2.500 ton zo succesvol dat Plastinum nu een tweede productielijn heeft geopend met een productiecapaciteit van minimaal 7.500 ton per jaar.

‘Ons bronmateriaal is afkomstig uit Nederlands plastic verpakkingsafval’, aldus Meijer. ‘Onze afzetmarkten zijn momenteel Nederland en Duitsland. Het plan is om verder uit te breiden.’

Als groot voordeel voor afnemers van Infinymer noemt Meijer de leveringszekerheid van het materiaal. ‘We zijn niet het enige bedrijf dat gerecycled plastic als materiaal levert, maar wij kunnen onze klanten wel leveringszekerheid over hoeveelheden en kwaliteit geven en dat is iets dat andere bedrijven vaak niet kunnen. Wij zijn gewoon zeker van een constante instroom van bronmateriaal: plastic verpakkingsafval. Hierdoor fluctueert onze productie niet.’ Als tweede grote voordeel noemt Plastinum een schoner milieu. Omdat Plastinum circa negentig procent van nagenoeg al het binnengekomen plastic gebruikt, komt er uiteindelijk veel minder plastic in verbrandingsovens terecht.

Bron: Technisch Weekblad