HomeDossiersDuurzaamheidPlastic afval vermindert met de Eco-Tas

Plastic afval vermindert met de Eco-Tas

Op 22 augustus wordt de eerste unieke Eco-Tas vendingautomaat feestelijk in gebruik genomen in Winkelcentrum De Middenwaard te Heerhugowaard (NH). De Eco-Tas vendingautomaat wordt als proef geplaatst en is onderdeel van het Project Eco-Tas. Project Eco-Tas is een burgerinitiatief dat met behulp van een subsidie van VROM kon worden gerealiseerd. Initiatiefneemster Lindell Chetwyn laat met haar project zien dat praktische oplossingen voor milieuproblemen succesvol zijn. Bij de realisatie van haar project is zij ondersteunt door Stichting GreenWish. Stichting GreenWish ondersteunt particuliere initiatieven met een duurzaam karakter.

De Eco-Tas is een stevige herbruiktas in het formaat van een reguliere supermarkttas. De tas gaat maandenlang mee en vouwt klein op zodat hij gemakkelijk in iedere tas past. De tas levert bij elk gebruik een significante bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot als gevolg van de productie en verbranding van plastic tassen. Het gebruik van een Eco-Tas gedurende één jaar bespaart gemiddeld zeventig plastic tassen. Bovendien wordt uit het verkoopbedrag van iedere Eco-Tas een donatie gedaan aan Vogelbescherming Nederland, die met de verworven gelden verdere milieudoeleinden nastreeft. Hiermee wordt de milieuschade door productie en uiteindelijke verbranding van een Eco-Tas op een transparante wijze gecompenseerd.

Project Eco-Tas heeft als direct doel de vermindering van de verkoop en gratis uitgifte van de jaarlijks gemiddeld 1.4 miljard plastic tassen in Nederland. Daarmee moet project Eco-Tas resulteren in een significante bijdrage in:

  • de vermindering van de CO2 uitstoot door productie en verbranding van plastic tassen
  • de vermindering van plastic zwerfafval
  • het vergoten van de bewustwording rond de milieuproblemen door plastic tassen
  • een doelgerichte ondersteuning van milieuorganisaties die met donatiegelden van iedere Eco-Tas verdere milieudoelstellingen nastreven.

De Eco-Tas vendingautomaat is wereldwijd de eerste in zijn soort. Het concept is, voor zover bekend, nog nergens anders uitgeprobeerd. De automaat staat als proef 6 maanden lang in het winkelcentrum. De Eco-Tassen zijn ook verkrijgbaar op www.eco-tas.nl.

Bron: Eco-Tas