HomeDossiersDuurzaamheidPapier kan interessante biobrandstof worden

Papier kan interessante biobrandstof worden

Papier- en kartonafval wordt over het hoofd gezien als interessante energiebron, zeggen onderzoekers van de Nationale Universiteit van Singapore. Wereldwijd zou het afval tot 83 miljard liter ethanol kunnen verwerkt worden. Het principe is volgens de onderzoekers simpel: de wereld wordt in de 21e eeuw geconfronteerd met een afval- en klimaatcrisis, dus waarom fossiele brandstoffen niet gewoon vervangen door afval?

Op die manier wordt tegemoetgekomen aan de energievraag, wordt de uitstoot van broeikasgassen verminderd en krijgen gemeenten minder afval te verwerken.

Uitstoot

De onderzoekers gebruikten data over het papier- en kartonafval in zeventig landen en creëerden op basis daarvan een model voor 173 landen, rekening houdend met hun socio-economische ontwikkeling.

Ze komen tot de conclusie dat wereldwijd 82,9 miljard liter ethanol geproduceerd kan worden, goed voor meer dan 5 procent van de wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen. Dat kan een invloed hebben op de uitstoot van broeikasgassen tussen 29.2 en 86.1 procent, denken ze.

Duur?

Toch is niet iedereen overtuigd van de snelle haalbaarheid van het idee. In industrielanden, waar al systemen van gescheiden afvalophaling bestaan, is het relatief eenvoudig. Maar in ontwikkelingslanden ligt dat een stuk moeilijker, zeggen critici.

Ook over de kosten van de operatie zijn er te weinig gegevens – het zou wel eens erg duur kunnen zijn om ethanol te produceren uit papierafval. Bovendien hebben de onderzoekers geen rekening gehouden met de gevolgen voor de recyclage-industrie. Als veel papierafval verwerkt wordt tot biobrandstof, dreigt er een tekort aan recyclagemateriaal, met alle gevolgen voor het milieu.

Bron: Het Belang van Limburg