In Smallingerland is onrust ontstaan onder verenigingen die maandelijks oud papier ophalen. De gemeente gaat het namelijk voortaan zelf doen. Elk huishouden in Smallingerland krijgt een extra kliko voor oud papier. Een proef in de wijk De Singels in Drachten pakte zo positief uit dat de gemeente heeft besloten de inzameling in heel de gemeente zo aan te pakken. De gemeenteraad moet het voorstel nog wel goedkeuren. Sinds de kliko’s in De Singels geïntroduceerd zijn, wordt er per huishouden gemiddeld tweemaal zo veel oudpapier opgehaald.
Dit was zo’n veertig kilogram per maand, en is nu ruim 87 kilogram. Er zijn meer voordelen van het ‘professioneel’ ophalen van het oud papier. Zo zal de geluidsoverlast van vrachtwagens, waarmee de dozen langs de weg werden opgehaald, ’s avonds verdwijnen.
Afbouwen
Er zijn ongeveer 35 verenigingen in de gemeente die maandelijks in een dorp of wijk het oud papier ophalen. Dit betekent een behoorlijke inkomstenbron voor de clubkas. De gemeente wil dit afbouwen met een subsidieregeling: in 2010 krijgen de verenigingen 75 procent van hun gemiddelde opbrengst over drie jaar, in 2011 nog de helft, en in 2012 een kwart. Vanaf 2013 hebben de verenigingen helemaal geen inkomsten meer die aan oud papier zijn gerelateerd.
Voorzitter Jan van Vliet van korfbalvereniging De Pein in Opeinde is het niet met de beslissing van de gemeente eens. ,,Het gaat om flink wat inkomsten.”
Gert Jan Kooi van brassband Soli Deo Gloria uit De Tike zegt dat de maatregel zijn vereniging 750 euro per jaar gaat schelen, en de ijsclub in het dorp loopt eenzelfde bedrag mis. ,,Dit oerfalt ús.”
Versieren school
Waarnemend hoofd Paula Schuurman van obs Het Tweespan in Drachten vindt het ook jammer. ,,Volgens mij had het ook anders gekund.” Het Tweespan deelt de opbrengst met cbs It Foarhûs. Maandelijks kunnen de scholen zo’n 250 euro verdelen, waarmee dingen gedaan worden als het versieren van de school.
Schuurman verwijst naar haar woongemeente Opsterland, waar het oud papier ook in kliko’s wordt verzameld, die evenwel door de verenigingen worden opgehaald. In Leeuwarden gaat het ook zo. Voorzitter Gerrit Huisman van Plaatselijk Belang De Wilgen/Smalle Ee ziet het somber in. ,,Ik denk niet dat het teruggedraaid kan worden. Ze zitten met de veiligheid van degenen die het ophalen (vrijwilligers van de verenigingen en scholen, WF) en met geluidsnormen. Wij betreuren het wel, want het was een inkomstenbron van 1400 of 1500 euro per jaar.”
Bron: Friesch Dagblad